Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Molnfokus under Ignite

Ms Ignite 21

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

– Året vi har bakom oss har inneburit de mest omvälvande förändringarna i modern historia. Och molnet har varit avgörande för hur vi har klarat det, säger Satya Nadella, CEO på Microsoft, när han inleder Microsoft Ignite 2021, som för andra året i rad är helt digitalt.

För drygt tio år sedan började Microsofts stora satsning på molnet som Satya Nadella nu beskriver som den teknik som både nu och framöver fundamentalt förändrar hur vi lever, arbetar och driver verksamhetsnytta och lönsamhet.

Enligt Satya Nadella är det framförallt fem egenskaper som kommer att driva den kommande förändringen.

Decentraliserad data

De två första handlar om en decentraliserad och allestädes närvarande datorkraft tillsammans med data och intelligens. Fortfarande bygger mycket av världens totala datorkraft på en sorts centralisering där mycket i kedjan görs på ett ställe, men enligt Satya Nadella rör vi oss från denna modell. Ett allt större spann av enheter fortsätter att kopplas upp och datamängden i moln och inte minst i ytterkanterna expanderar exponentiellt. Då krävs mer suveränitet och decentralisering.

Det här är den största mixed reality-show som någonsin gjorts.

Samtidigt kommer data att ägas av den som skapar det och med hjälp av maskininlärning kan helt nya affärsmodeller skapas och som anpassar och uppdaterar sig själv ju mer data det finns att ta tillvara på. Och i denna utveckling är molnet centralt.

– Det här kommer att vara fundamentet för att tackla de ännu ouppklarade utmaningarna kring alltifrån personlig medicin till koldioxidåtertagande.

Samarbete och säkerhet

Punkt tre och fyra handlar om att vi inte minst under pandemin har sett hur många medarbetare har kunnat sköta sitt arbete oavsett plats, och att många bolag dessutom har möjlighet att ta till vara på kompetens och kreativitet oavsett var den finns.

– Vi har de senaste åren sett hur alla kan vara med och bidra och skapa produkter som sedan människor över hela världen kan dra nytta av. Framöver kommer denna innovationstakt och detta globala samarbete att förstärkas ytterligare med hjälp av mixed reality med molnet som fundament.

Slutligen krävs det att denna utveckling sker på ett säkert och etiskt sätt.

– För att lyckas som it-leverantör lyckas betyder det att man att hjälper andra att lyckas. Det innebär att tjänsterna måste utformas med ett inbyggt förtroende, säger Satya Nadella.

Vi kan nu på riktigt bygga upp världar av mixed reality.

Rekord i mixed reality

Ingen keynote utan en stor nyhet, förstås. I år ligger största fokus på Microsofts nya mixed reality satsning Microsoft Mesh.

– Idag skriver vi historia. Det här är den största mixed reality-show som någonsin gjorts. Microsoft Mesh bygger på kraften i Azure, av AI och av en enorm beräkningskapacitet och kommer få oss att överbrygga gränser, säger Alex Kipman, Technical Fellow, AI and Mixed Reality, Microsoft, på en digital scen med en publik bestående av avatarer från Ignite-besökare.

Mixed reality, eller kanske mixad verklighet, är som en kombination av AR och VR, där digitala objekt blandas in i den riktiga världen, och där du som användare har möjlighet att interagera med objekten.

Förändrar hur vi möts

Med Mesh vill Microsoft förändra sättet som vi samarbetar på i grunden och göra det möjligt för människor att mötas i tredimensionella ytor för att samarbeta kring projekt, och kanske framförallt få oss att känna av varandras närvaro på ett helt nytt sätt, genom avatarer av oss själva som kan gå in och ur i olika världar.

Ms Ignite Mr

Alex Kipman, Technical Fellow, AI and Mixed Reality, Microsoft, på en delvis virtuell scen under Microsoft Ignite 2021.

– Microsoft Mesh fungerar med Hololens, på mac och pc, och till och med på smarta telefoner. Dessutom kommer det att integreras med Teams på olika sätt.

Cirque du Soleil och Avatar

Tekniken har bland annat utvecklats genom ett samarbete mellan Microsoft och Niantic, företaget som ligger bakom AR-lösningen till Pokémon Go. Med på scen fanns bland annat Guy Laliberté, grundaren av Cirque du Soleil, som visade upp en färgglad drömvärld med cirkusshower, och James Cameron, regissören bakom Avatar.

– Jag har varit in och ut i AR- och VR-världen i 15 år. Och tekniken börjar nu komma ikapp på ett sätt som gör att vi på riktigt kan bygga upp världar av mixed reality. Genom att mötas över gränser världen över kan vi se hur vi tillsammans representerar lag Tellus och knäcka koden för hur vi ska hantera alla utmaningar vi står inför, säger James Cameron.

3 mars 2021 Uppdaterad 12 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Microsoft

Rekommenderad läsning

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co om framtiden med Microsoft

10 maj 2021 digit

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Paraply Skydd Microsoft

Skyddet från Microsoft

15 mar 2021 säkerhet

Microsoft fortsätter att satsa på zero trust och det gäller nu inom många olika delar. Under Ignite presenteras nyheter om lösenordsfria inloggningar, verktyg för hotanalys och ny skanning inifrån och ut.

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ms Corona 960640

MS plan för säkerhet

10 nov 2020 säkerhet

Microsoft vill göra det enklare att ha koll på regler och förordningar samt upptäcka och svara på cyberattacker. Som en följd av coronapandemin lanserade man på Ignite ett nytt verktyg för regelefterlevnad och ett XDR-skydd som tar hand om bland annat appar, moln och IoT-enheter.