Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Intel krigar om chip

Pat Gelsinger Intel

Enligt Pat Gelsinger tillverkas alltför många chip i Asien, bland annat av taiwanesiska TSMC och sydkoreanska Samsung. Nu tar Intel upp kampen om produktionen och utökar sin tillverkning i både USA och Europa. 

Faktumet att 80 procent av utbudet kommer från Asien är inte acceptabelt för världen när det gäller den mest kritiska tekniken, säger Pat Gelsinger, vd Intel.

Runtom i världen har det på sistone funnits en chipbrist, vilket bland annat har påverkat produktionen av fordon negativt. Politiker i EU och USA har därför efterlyst att fler chipproducerande fabriker ska byggas lokalt. Intel själva har upprepade gånger missat tillverkningsmålen av chip under de senaste åren.

Mot bakgrund av detta ska Intel nu satsa 9 miljarder dollar i Europa, bland annat i Irland, på området. Dessutom investerar man 20 miljarder dollar i två nya chipfabriker i Arizona där syftet är att förstärka chiplogistiken och paketeringen.

Det kommer i sin tur stärka USA:s konkurrenskraft inom halvledarindustrin och stödja viktiga amerikanska regeringsinitiativ, skriver Intel i ett pressmeddelande.

Bolaget kommer även agera tillverkningspartner åt andra företag som designar chip men som behöver en partner för tillverkningen. Verksamheten kommer att heta Intel Foundry Services och man utmanar därmed TSMC som arbetar på det sättet. 

Källa: Affärsvärlden, BBC

26 mars 2021 Uppdaterad 29 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Intel

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.