Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data driver Södertälje

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Om vi använder ny teknik men ett gammalt arbetssätt blir det ingen förändring. De allra flesta förstår att vi är på väg ifrån det gamla sättet att arbeta, men då gäller det också att kunna visa hur ett nytt sätt kan se ut. Det försöker vi göra genom att jobba med datadrivna beslut inom olika områden, säger Anthony Mc Carrick, digitaliseringsstrateg i Södertälje kommun.

IoT, öppen data och AI ska göra Södertälje till ett sammankopplat och uppkopplat samhälle. Idag kan medborgarna fråga en chattbot om till exempel vilket bad som är varmast och om det finns några lediga parkeringsplatser i staden.

Vid det sistnämnda får medborgaren ett ja eller nej och hänvisas till en karta över parkeringsplatser. Lösningen är möjlig tack vare rörelsesensorer som är nedgrävda i marken och en IoT-portal med öppna data som chattbotten tar sin information ifrån.

Det effektiviserar arbetet i kommunen.

Vid dessa utvecklingsarbeten handlar det ofta om att göra sig förstådd. Det går att sitta i en styrgrupp och prata om datadrivna beslut utan att någon förstår vad du pratar om. Om du istället berättar hur tekniken kan hjälpa exempelvis rörelsehindrade att hitta parkeringsplatser så motsätter sig ingen detta. Fokusera på nytta, inte teknik.

1,8 miljoner från Vinnova

För att kunna fortsätta arbeta med sina datadrivna projekt har Södertälje erhållit 1,8 miljoner kronor från Vinnova över de kommande två åren. Ett av projekten som kan ha nytta av dessa pengar kretsar kring 160 uppkopplade papperskorgar som via sensorer skickar uppdateringar var 15:e minut.

Vill du veta mer om hur data kan göra din verksamhet mer effektiv? Anmäl dig till Atea Insikt den 24 mars. 

På så sätt kan papperskorgarna tömmas när de anställda vet att det är fulla. De behöver inte åka samma rutt varje dag. Det effektiviserar arbetet i kommunen omgående samtidigt som det blir rent runt papperskorgarna.

De 160 papperskorgarna kommer i nästa steg att skalas upp till att omfatta 400 stycken. Då tror Anthony Mc Carrick på ännu mer underlag till datadrivna beslut.

Vi kommer kunna se att vissa papperskorgar aldrig blir fulla, medan vissa andra fylls direkt. Då kanske vi kan ta bort några eller flytta dem till en mer lämplig plats.

Cyklister och snödjup

I kommunen testas även sensorer för att mäta snödjup så att medborgare ska kunna se ifall det är lämpligt att åka skidor eller inte. Ytterligare ett koncept som är aktuellt är att sätta upp AI-kameror som mäter flödet av cyklister på vissa ställen i staden.

Mc Carrick Proffe 2

Anthony Mc Carrick, digitaliseringsstrateg i Södertälje kommun.

Hur cyklister, gående och bilister rör sig i staden är viktiga data att samla in för att kunna ta bättre datadrivna beslut framöver. Exempelvis kan vi få svar på om vi behöver fler cykelbanor och hur ska vi utnyttja ytorna på broar i samspelet mellan gående, cyklister och fordon. Genom att samla in faktiska data kan vi få fram underlag för klokare beslut.

Hur kommer Södertälje att se annorlunda ut om två år?

Om två år har vi skalat upp ordentligt vad gäller datadrivna projekt inom alltifrån avfallshantering och trafik till fastigheter och miljöfrågor. Då har vi så pass mycket data och vi har ökat medvetenheten till den grad att arbetet med datadrivna beslut har fått ett genomslag i hela organisationen.

Anthony Mc Carricks tips för lyckat datadrivet arbete.

  1. Det finns vissa som startar projekt innehållandes IoT, öppna data eller AI men som inte har fokus på helheten, synergier eller ekosystem. Då missas hela kickbacken. Det är i synergier där olika lösningar förstärker varandra växelvis som man får ut ett större mervärde, där 1 plus 1 blir mycket mer än 2.
  2. Öppna data, IoT och AI är ett grundfundament i det uppkopplade och sammankopplade samhället. Silos och stuprör måste försvinna, världen ser inte ut på det sättet längre. Jobba holistiskt och försök motverka alla silos, saker måste hänga ihop.
  3. Få upp medvetenheten i organisationen. Prata inte om tekniken, utan fokusera på och visa upp nyttorna istället.

1 mars 2021 Uppdaterad 8 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock, Botkyrka kommun

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Eu Flaggan Målade Lite Coolt

Googles krav på USA

13 apr 2021 digit

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Amy Winehouse
video

AI-musik av 27-klubben

8 apr 2021 digit

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Tv Popcorn

Våras för smarta hem

30 mar 2021 digit

Marknaden för smarta hem kommer att växa kraftigt de kommande åren. Under 2020 såldes drygt 800 miljoner enheter och 2025 lär det säljas 1,4 miljarder. Det menar analysfirman IDC. 

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Humla Ai 960640

AI kollar pollen

18 mar 2021 digit

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

Gaming Räddabarnen

Rädda Barnen med AI

17 mar 2021 digit

Rädda Barnen ska med hjälp av AI kunna upptäcka, kontakta och ge stöd till barn som utsätts för näthat inom gamingvärlden. AI:n liknas vid en digital fältassistent som alltid är online och tillgänglig dygnet när barn och unga behöver det. 

Kille Sorterar Varor Till Förbeställda Matkassar På Ica

Ica maxar med data

16 mar 2021 digit

När svenskarna hamstrade toapapper i början av pandemin ställde det till det för algoritmerna på Ica. Men AI och dataanalys är framtiden för dagligvaruhandeln och några av utmaningarna är kombon datahantering och GDPR samt att övertyga 1 400 Ica-handlare. Det menar Anna Baecklund, Head of Data Science och som var en av talarna under Women in Tech.