5G i tapeten
Morgondagens mobilmaster kommer att vara så små att de kanske inte syns alls och gömmer sig bakom en tapet i vardagsrummet eller är en del av husfasaden.
– 4G är en one size fits all-teknik, medan 5G är en mångfacetterad lösning. 5G kan vid behov både leverera hög datahastighet och tillförlitlighet i form av stabila uppkopplingar, låg fördröjning och strömförbrukning, säger Emil Björnson, professor kommunikationssystem på KTH.
Det här skapar möjligheter för något som Emil Björnson kallar mobilmast på löpmeter, vilket handlar om en remsa med många små antenner som kan placeras i stort sett var som helst. Forskningsprojektet sker i samarbete med Ericsson.
– Att basstationer idag är stora är för att de är placerade så långt borta från mobilanvändaren. Det är som att jämföra strålkastare på en fotbollsplan med en läslampa på ett skrivbord. Båda lyser upp så du ser vad du gör, men på olika avstånd. Kan man flytta antennerna närmare mobilanvändaren går det åt mindre energi och mer data kan föras över snabbare.
De små masterna kan rikta in sig på varje mobilanvändare på ett annat sätt än vad som tidigare varit fallet. Olika antenner skickar signaler elektroniskt med olika tidsfördröjningar, vilket gör att signalerna kommer fram samtidigt till mobilanvändaren. Idén med remsor kom efter en diskussion om att dra kabel till varje ny antenninstallation.
– Om vi ändå ska dra kabeln, kan vi inte samtidigt stoppa in ett antal antenner också? Detta projekt är en vision om hur det kan fungera om fem-sex år. Att bygga fler basstationer inomhus, med mobilteknik istället för wifi. En bra idé eftersom wifi inte är utvecklat för mobilitet och inte hanterar rörelse lika bra.
Såhär ser mini-antennerna ut som KTH tagit fram.
Emil Björnson kommer de närmaste åren att fortsätta arbeta med små mobilantenner, och han ser flera olika forskningsinriktningar.
– Det handlar om att sprida ut antennerna. Remsorna är ett sätt, ett annat är ett antal antenner monterade över en hel fasad. Med nya geometriska former kan nya fysikaliska fenomen utnyttjas, och det är enklare att fokusera signalerna mot mobilanvändarna.
Han ska även titta på möjligheterna med det som kallas intelligenta reflekterande ytor.
– Täckningen blir känsligare när 5G används. Det som är bra med de här ytorna, eller elektroniska speglar som man också kan kalla dem, är att de lyssnar och skickar vidare signalerna samtidigt. Det är skillnaden mot till exempel wifi-repeaters som inte är lika snabba. De här reflekterande ytorna är en av de mest hajpade koncepten i nästa generations mobilnät, 6G.
Källa: KTH
Läs mer om ämnet: