Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så funkar Clubhouse

Flera Micar Uppställda Mot Grön Bakgrund

I sociala medieplattformen Clubhouse sker samtal i virtuella rum och två miljoner användare är redan anslutna. Appen spås bli det nya, heta forumet, men det har redan rests krav på bättre moderering av samtalen.

– Vi vill bygga en upplevelse som känns mer mänsklig. Istället för att posta saker, ska du kunna samlas med människor och samtala, säger Paul Davison och Rohan Seth, grundarna till Clubhouse.

Helt ljudbaserat

Clubhouse är appen där användaren går in i olika virtuella rum för att prata och diskutera olika ämnesområden. Det som skiljer appen från många av dagens sociala medier är att allt är ljudbaserat.

Enligt grundarna, som själva tidigare har haft viktiga positioner på olika techbolag, finns varje kväll tusentals rum uppe med alltifrån representanter för San Francisco som diskuterar framtiden för staden med medborgarna, till Kanye West som lyssnar till pitcher från startups. Även Elon Musk, Oprah Winfrey och Daniel Ek är tillsammans med två miljoner användare anslutna till appen som värderas till över åtta miljarder kronor.

I varje rum finns en storts värd som ska fungera som moderator, och hela upplevelsen beskrivs lite som en blandning mellan en podcast och ett konferenssamtal, beroende på hur mycket du som lyssnare engagerar dig.

Hittills måste du bli inbjuden av någon som redan har ett konto för att kunna använda appen. När du går in i appen får du meddelandet att man jobbar med att expandera och att du så länge kan paxa ett användarnamn till dess att du får en inbjudan av någon.

Formen verkar vara populär, för samtidigt som Clubhouse växer meddelar Twitter att de har börjat experimentera med ett nytt koncept som kallas Spaces och som ska ha ungefär samma upplägg.

Frågor kring moderering

Frågor har ställts kring möjligheten att moderera på ett önskvärt sätt i takt med att appen expanderar. Redan nu har det rapporterats om till exempel antisemitism och trakasserier. Innehållet är svårmodererat dels eftersom det är tal snarare än text, dels eftersom mycket sker live.

– Ljudformatet är till sin natur mer flytande och svårare att greppa tag om. När väl själva modereringen äger rum kan skadan därför redan vara skedd, säger Sarah Roberts, moderationsexpert och forskare vid UCLA.

Källa: CNN, CNBC

4 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.