Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

– Vi har utvecklat vår backupteknik med snapshots så att den kan skydda dina data i molnet. Dessutom går det att kontinuerligt skicka snapshots direkt till molnleverantörernas objektlagring, säger Fredrik Nygren, teknikchef på Netapp Sverige.

Lika tryggt överallt

En vanlig ransomware-attack brukar innebära att hackare låser och krypterar verksamhetskritiskt data hos en organisation och kräver därefter en lösensumma för att låsa upp det.

Men med Netapps snapshotteknik går det sekundsnabbt att hitta och återställa de tidigare versionerna av filerna i samma diskar som de stulna filerna ligger, vilket gör att de data som hackaren har låst inte längre behövs.

Snapshottekniken har sedan några år tillbaka utvecklats till att också anpassa sig till det växande antal verksamheter som anslutit sig till molnet, genom att användare enkelt beställer Netapps dataplattform Ontap som en tjänst via AWS, Google Cloud eller Azure.

– På så sätt får verksamheten samma trygghet och säkerhet som när all data låg i det egna datacentret.

Snapmirror Cloud

Det senaste tillskottet i tjänsten heter Snapmirror Cloud, vilket innebär att kopior av data kontinuerligt skickas till backuplager.

– Det är ett helt nytt sätt att hantera backuper på, som användaren sparar mycket pengar på. Istället för att data kopieras på natten i tunga backupjobb, skickas kontinuerligt snapshots av de förändringar som gjorts i datan från ursprungsplatsen till en backupplats i molnet.

Samtidigt finns fortfarande möjligheten att integrera Netapps snapshotteknik för de som är vana vid en mer klassisk lösning, med ännu djupare applikationsintegration och möjlighet att ta ut en extra kopia av snapshotbackuperna på till exempel backupband.

– Vi samarbetar med de stora backup-leverantörerna som samtliga hanterar snapshots.

Fredrik Nygren2

Fredrik Nygren, teknikchef, Netapp Sverige.

Snapshots på mikrotjänster

En av de stora vinsterna med Netapps backuplösningar är att de fungerar på alla plattformar, oavsett om det är stora tunga databasmiljöer på en VMware-lösning, i en molntjänst, eller i containermiljöer.

I containermiljöer, där apparna delas upp i mikrotjänster för en snabbare och smidigare utveckling, tas snapshots av respektive mikrotjänst. På så sätt finns alltid en backup på varje viktig del av applikationen.

– I just containersammanhang brukar utvecklare och it stå som längst ifrån varandra, där de förra vill utveckla och de senare vill ha kontroll och säkerhet. Med Netapp får alla ett grundskydd som gör att båda sidor kan känna sig trygga.

Snapshots

Snapshots, en sorts ögonblicksbilder av datan, fungerar genom att man sparar en kopia av informationen om var i lagringen som datan ligger, det som kallas för pekare. På så sätt slipper du spara flera backupkopior av samma data. Ett gammalt snapshot kan sedan användas för att läsa tillbaka datan så som den såg ut när snapshottet togs, eftersom snapshotet av pekaren bokstavligt pekar dig i den riktning där den tidigare versionen av dina sparade filer finns.

12 februari 2021 Uppdaterad 23 mars 2021 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto adobestock, netapp

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.