Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Miljonbot för Clearview

Clearview Ai

Polisen får betala böter på 2,5 miljoner kronor för att ha använt appen Clearview AI för ansiktsigenkänning. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, slår fast att Polismyndigheten har hanterat personuppgifter i strid med brottsdatalagen. 

– Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller, säger Elena Mazzotti Pallard, jurist på IMY och som lett granskningen.

IMY inledde en granskning av Polismyndigheten efter att uppgifter i media gjort gällande att man använt appen Clearview AI för ansiktsigenkänning. 

AI:n har använts ett flertal gånger, men enligt polisen har den endast nyttjats av ett fåtal medarbetare, och utan att myndigheten erbjudit appen till medarbetarna. 

Strider mot brottsdatalagan

IMY menar att Polismyndigheten på flera sätt har brustit i sitt personuppgiftsansvar vid användningen av Clearview AI. Bland annat har man inte vidtagit tillräckliga organisatoriska åtgärder för att säkerställa att behandlingen av personuppgifter i det aktuella fallet varit författningsenlig. Polisen har också behandlat biometriska uppgifter, som använts för ansiktsigenkänning, i strid med brottsdatalagen samt låtit bli att bedöma konsekvenserna. 

Polismyndigheten ska betala en sanktionsavgift på 2,5 miljoner kronor för överträdelserna av brottsdatalagen. Dessutom åläggs polisen att utbilda personal i att säkerställa en lagenlig personuppgiftshantering. 

Polisen ska även informera personerna vars uppgifter matats in i Clearview AI och, om det är möjligt, se till att personuppgifterna som matats in i appen raderas.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

12 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.