Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Chrome större än Mac

Chrome Mac Windows

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.

Datorer baserade på Googles Chrome operativsystem har sålts i fler exemplar än Apples datorer vid vissa enskilda kvartal tidigare, dock aldrig över ett helt kalenderår.

Men utvecklingen är inte en följd av att Apple sålt färre datorer än tidigare, utan istället är det den fortsatt överlägsna ettan Microsoft som tappat marknadsandelar.

Helåret 2019 var 85,4 procent av av alla sålda datorer Windows-datorer, 2020 landade siffran på 80,5 procent. 2019 var 6,4 procent av de sålda datorerna baserade på Chrome OS, under 2020 ökade siffran till 10,8 procent. För macOS låg marknadsandelarna på 6,7 procent 2019, under 2020 ökade siffran till 7,5 procent.

Enligt nyhetssajten Geekwire, som tagit siffrorna från analysfirman IDC, bör det här ses som en stor vinst för Google och en varning till både Apple och Microsoft. Det signalerar att app- och spelutvecklare inte kan ignorera Chrome OS längre. Sajten skriver även att alla företag som tillhandahåller en produkt eller tjänst över nätet bör se till att upplevelsen blir lika bra på Chrome OS som på Windows och macOS. 

Källa. Geekwire, IDC

23 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.