Nya appar efter attacken

Kapitolium

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Donald Trump är sedan några veckor permanent avstängd från Twitter. I efterdyningarna av stormningen av Kapitolium i januari har diskussioner än en gång blossat upp om de stora sociala medieplattformarnas ansvar i att sprida hat och hot mellan grupper i framförallt det amerikanska samhället.

Alternativa sociala medier

Redan förra året började bland annat Twitter och Facebook att moderera sitt innehåll hårdare och sedan dess har alternativ till dessa plattformar försökt fånga in nya användare som antingen tröttnar på de traditionella sociala medierna eller som av olika skäl är bannlysta därifrån.

– Censurerar de allt hårdare kommer användare kanske att fortsätta flockas till de nya plattformarna, säger Peter Dahlgren.

Ett exempel är appen Parler som flera konservativa profiler i USA använder och har uppmanat sina åhörare att följa dem där. Här ska yttrandefriheten värnas, enligt grundarna, men sedan stormningen av Kapitolium har appen plockats ner från både App Store och Google Play eftersom innehåll som uppmanar till våld inte ska ha tagits bort. Parler har laddats ner ungefär 17 000 gånger i Sverige.

En liknande app är Gab. Personerna bakom Gap säger att det är ett socialt nätverk för yttrandefrihet. Två dagar efter upploppet i huvudstaden lär appen ha fått lika många nya följare som under sina två första år. Även Gab blir regelbundet avstängt från både App Store och Google Play.

Krypterade meddelande

Den Rysslandsbaserade appen Telegram är ett av huvudalternativen för dem som vill kunna skicka anonyma meddelanden. Här lär bland annat förekomma våldsuppmaningar inför att Joe Biden ska sväras in som president den 20 januari, och appen är ett vanligt verktyg bland upploppsmakare.

Appen har nu passerat en halv miljard användare världen över, och i och med det har den ryska grundaren Pavel Durov, av många kallad Rysslands Mark Zuckerberg, skrivit att den nu måste generera intäkter för att kunna fortsätta att drivas.

I samma anda verkar appen Signal som bland annat stöttades ekonomiskt 2018 av Whatsapps medgrundare Brian Acton. Med Signal, precis som med Telegram, skickar användarna helt krypterade och anonyma meddelande. Appen fick en skjuts när Teslas grundare Elon Musk twittrade om att använda Signal, och den lär också ha laddats ner 7,5 miljoner gånger mellan 6 och 10 januari.

Anonym sökmotor

Ett annat exempel är hur fler användare söker anonymitet är den ökade användningen av sökmotorn DuckDuckGo. Appen är just nu den tredje mest nedladdade appen i Google Play och åtta på App Store, och är den näst mest använda sökmotorn i USA.

Källa: SvD

18 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT