Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Igenkänning som funkar

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 11 januari 2021 digit

Munskydd Ansiktsigenkänning

NEC:s nya system kan avgöra om munskyddet är på och då istället fokusera på ögonen och områden runtikring för att avgöra personens identitet. Användarna behöver ha registrerat ett foto på sig själva i förväg för att det ska fungera.

Utvecklingen av tekniken började redan innan coronapandemin då många i Japan sedan tidigare bär munskydd, men när covid-19 kom så ökade man hastigheten i arbetet.

Behoven växte ännu mer på grund av coronasituationen, och vi har nu introducerat denna teknik på marknaden, säger Shinya Takashima från NEC.

Företaget menar att identifieringen tar mindre än en sekund och har en noggrannhet på över 99,9 procent. Systemet började säljas i oktober 2020 och bland kunderna finns, enligt Shinya Takashima, Lufthansa och Swiss International Airlines.

Beröringsfri teknik har blivit extremt viktigt på grund av coronavirusets inverkan. Genom ökade investeringar på området hoppas vi på att kunna bidra till ökad säkerhet och sinnesro framöver, säger Shinya Takashima.

Källa: Reuters

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.