Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Igenkänning som funkar

Munskydd Ansiktsigenkänning

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

NEC:s nya system kan avgöra om munskyddet är på och då istället fokusera på ögonen och områden runtikring för att avgöra personens identitet. Användarna behöver ha registrerat ett foto på sig själva i förväg för att det ska fungera.

Utvecklingen av tekniken började redan innan coronapandemin då många i Japan sedan tidigare bär munskydd, men när covid-19 kom så ökade man hastigheten i arbetet.

Behoven växte ännu mer på grund av coronasituationen, och vi har nu introducerat denna teknik på marknaden, säger Shinya Takashima från NEC.

Företaget menar att identifieringen tar mindre än en sekund och har en noggrannhet på över 99,9 procent. Systemet började säljas i oktober 2020 och bland kunderna finns, enligt Shinya Takashima, Lufthansa och Swiss International Airlines.

Beröringsfri teknik har blivit extremt viktigt på grund av coronavirusets inverkan. Genom ökade investeringar på området hoppas vi på att kunna bidra till ökad säkerhet och sinnesro framöver, säger Shinya Takashima.

Källa: Reuters

11 januari 2021 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.