Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

– Det är enkelt att sätta igång med Nutanix, och när det är väl är installerat snurrar det på direkt. Det var ingen övergångsfas utan redan från dag ett rullade det på bra, säger Fredrik Carlsson, Server & Storage Admin, på Cevt.

Cevt är ett innovations- och utvecklingscenter inom Geely-koncernen med uppgift att jobba med teknikutveckling för framtidens mobilitetslösningar. Bolaget utvecklar bland annat tekniska innovationer till Geely Auto, Volvo Cars, Lotus och Lynk & Co.

På Cevt finns ett krav på effektiv och modern it, och nyligen investerade bolaget därför i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. För en tid sedan tog bolaget ett policybeslut att i utvalda projekt arbeta med virtuella skrivbord, VDI, vilket bland annat skulle förenkla för externa konsulter som inte har Cevt-datorer.

Cevt behöver kunna leverera lösningen på både Windows och Linux OS och dessutom med höga grafikkrav, vilket ställer höga krav.

– Det hade inte varit möjligt att leverera moderna och grafikkrävande plattformar via den lösningen vi hade tidigare och därför behövde vi uppdatera oss och det blev HCI-spåret och Nutanix.

100 procent mjukvara

Transformationen till Nutanix och hyperkonvergerat har fallit väl ut. Cevt började med att investera i ett kluster på tre noder som installerades med VMwares hypervisor, vSphere. Ganska omgående, på grund av coronakrisen, fick Cevt en policy att arbeta hemifrån och då utökades det till sex noder.

– De tre noderna från Nutanix gav direkt ett enormt lyft. Med Nutanix har vi fått väldigt korta inloggningstider och låg fördröjning. Att skapa statiska VDIs går nu på ett par sekunder, jämfört med tidigare någon minut gör en otrolig skillnad. Att spinna upp PVS-maskiner går också väldigt snabbt, så om man vill spara tid är Nutanix ett bra alternativ, säger Mattias Brandt, Product Owner Citrix på Cevt.

Nutanix är en av leverantörerna av hyperkonvergerat som är 100 procent mjukvarudefinierat och är oberoende av hårdvaruleverantör, vilket är något som Cevt uppskattar.

– Att Nutanix är kompatibelt med HPE:s hårdvara passade oss bra eftersom vi lätt kan återanvända hårdvaran som passar in i övriga servermiljön. Dessutom, om vi vill investera i fler noder är det flexibelt att bygga ut klustret. För att lägga till nya noder är det egentligen bara att trycka på en knapp, säger Fredrik Carlsson.

22 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Cevt

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng