Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gratis busstrafik

Buss Göteborg

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

 De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, vilket gör vår trafik ännu mer attraktiv, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Projektet heter S3, Shared Shuttle Service, och är den tredje fasen av regeringens samverkansprogram Nästa generations resor och transporter. De tidigare delarna genomfördes på Chalmers i Johanneberg och vid Lindholmen Science Park i Göteborg.

Även denna del kommer att äga rum på Lindholmen. Rutten startar vid parkeringen Hugo Kammars Kaj och fortlöper till slutstationen på Regnbågsgatan, vilket är en knutpunkt för kollektivtrafiken. 

Utvecklingen av självkörande kollektivtrafik kan vara en viktig nyckel för att skapa både hållbara stadsdelar och en levande landsbygd. Faktiska försök som dessa bidrar både till kunskaps- och marknadsutvecklingen, säger Birger Löfgren, fokusområdesledare för tjänstefiering på Rise, som leder projektet.

En nyhet i fas 3 är att det är möjligt att se avgångarna i de två apparna Parkering Göteborg och Västtrafik To Go. De två minibussarna, som drivs på el, kommer att åka på vardagar mellan 07-18 och resorna är avgiftsfria. Maxhastigheten är 20 kilometer i timmen, de tar in elva sittande passagerare varav en säkerhetsförare. I och med pandemin är dock antalet resenärer begränsat. 

 Självkörande fordon som ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken är ett steg mot framtidens resande. För Keolis är det strategiskt värdefullt att vara en del av denna utveckling, säger Keolis vd Jan Kilström.

Projektet är ett samarbete mellan Rise, Keolis, Chalmers, Göteborgs Stads Parkering AB, Ericsson, Västtrafik, Johanneberg Science Park och Härryda kommun. 

Källa: Rise

22 januari 2021 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Carina Gran, Västtrafik

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.