Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jämställd 2050

Kvinna Orange Bakgrund 960640

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Antalet kvinnor som jobbar inom it och telekom ökade med två procentenheter under 2019 och fördelningen är nu 33 procent kvinnor och 67 procent män. Men fördelningen inom yrkesgrupper går långsamt. Det visar en rapport från Nyckeltalsinstitutets branschrapport 2020.   

Medianvärdet för jämställdhet i yrkesgrupper, det vill säga när det är minst 40 procent kvinnor och minst 40 procent män, är 28 procent för it och telekom och enligt rapporten kan det ta 30 år innan branschen når 50 procent jämställda yrkesgrupper.

Manliga ledningsgrupper 

Så trots att andelen kvinnor inom it och telekom ökar, jobbar kvinnor i en annan typ av yrken än män, eftersom trenden mot en jämn könsfördelning i yrkesgrupperna inte är lika positiv som ökningen av antalet kvinnor i branschen.

Enligt rapporten har 61 procent av bolagen som ingår i undersökningen inte jämställda ledningsgrupper, det vill säga med minst 40 procent kvinnor. Knappt en tredjedel har en jämställd ledningsgrupp och något enstaka bolag har fler kvinnor än män i ledningsgruppen.

Byter jobb 

Skillnaden mellan kvinnors och mäns uttag av föräldradagar är något mindre jämfört med andra branscher. Kvinnor inom it och telekom tar i genomsnitt ut cirka 23 dagar mer än vad män tar ut. Jämfört med alla branscher är motsvarande siffra 30 dagar.

Under 2019 lämnade 14 procent av de anställda inom it- och telekom sitt jobb, vilket innebär att branschen är mer rörlig än många andra. Drygt 60 procent har haft sin nuvarande arbetsgivare i högst fem år och bara en procent har jobbat i mer än 20 år hos samma arbetsgivare. Det är en anmärkningsvärd skillnad jämfört med andra branscher där många stannar betydligt längre på samma jobb.

Källa: Nyckeltalsinstitutet

 

16 december 2020 Uppdaterad 18 december 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.