Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Amazons framtid

Julklappar På Hög

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

– Den svenska marknaden har förberett sig väl. Amazon är dock här för att stanna och det är många aktörer som står inför tuffa beslut nu om hur man ska gå vidare, säger David Sandberg, partner på Boston Consulting Group och expert på e-handel.

10 procent

BCG har undersökt vad Amazons kommer att betyda för nordisk e-handel i form av bland annat utbud och prissättning. Konsultbolagets bedömningen är att e-handelsjätten kommer att ta 5 till 10 procent av den svenska marknaden.

Enligt BCG har dock många mindre e-handlare förberett sig genom att satsa på smartare it-lösningar, förbättra sina utkörningsrutiner, personifierat sina erbjudanden. Nackdelen med att istället sälja sina produkter via Amazon är att e-handlare tappar kontroll över data, priser och plattform.

Mindre än förutspått

För tre år sedan, innan Amazon kom till Sverige, spåddes Amazons marknadsandelar kunna bli större, uppemot 20 procent.

– Stora väletablerade aktörer kommer att klara sig bra på egen hand, precis som små specialiserade aktörer med täta band till sina kunder. Det är mellanskiktet som kommer att få det tufft.

Källa: Boston Consulting Group

3 december 2020 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.