Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Trendbrott för mobiler

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 november 2020 digit

Mobiler 960640

Det sammanlagda värdet på dessa enheter landade på 27,7 miljarder dollar. Ökningen står i kontrast mot årets två tidigare kvartal, då marknaden föll med runt 8 procent båda tremånadersperioderna i EMEA jämfört med 2019.

I Europa såldes 53 miljoner enheter. Här var affärer mestadels öppna under perioden då länderna fick en paus från vårens och försommarens nedstängningar, även om vissa restriktioner tillkom under slutet av Q3 igen.

Som förväntat utnyttjade konsumenter möjligheten att komma ut och handla igen, vilket gynnade telefonmarknaden. I Europa gick Apple bra, trots att ingen av de nya Iphone 12 5G-modellerna hann börja säljas under perioden, säger Marta Pinto, forskare på IDC EMEA. 

Huawei kraftigt ned

Även Samsung gick bra under Q3 då man satt på 37 procent av marknadsandelarna i Europa. Xiaomi såg en rekordutveckling och sålde 18 procent av marknadens telefoner. För deras kinesiske rival Huawei var dock utvecklingen den motsatta, under Q3 hade bolaget 12,4 procent av Europas marknad, vilket är drygt hälften av andelen som man hade för ett år sedan.

När många länder nu gått in i lockdown igen tror IDC att smartphonemarknaden i EMEA kommer att dämpas och inte fortsätta växa under det fjärde kvartalet.

Källa: IDC

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.