Spioner i dammsugaren
Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.
– Vi tar in dessa prylar i våra hem och tänker inte så mycket på vad det kan innebära. Men vi har visat att även om den här dammsugaren inte har någon mikrofon, går den att ändra dess navigeringsteknik så att den fungerar som en mikrofon för att spionera, säger Nirupam Roy, biträdande lektor i datorvetenskap vid University of Maryland.
Laser som lyssnar
En robotdammsugare navigerar genom ett så kallat lidar-system, som står för lightning detection and ranging, och som innebär att dammsugaren skjuter ut laserstrålar som studsar tillbaka till roboten så att den kan mappa rummet och undvika kollisioner.
Utöver att den karta som bildas av roboten och som lagras i molnet, kan användas av den som kommer över den för att få en inblick i ägarens husstorlek, ville forskarna undersöka om laserstrålen också kunde tolka ljudet från ett rum.
Det är känt redan sedan spionagesammanhang från 1940-talet att så kallade lasermikrofoner riktade mot en slät yta som en fönsterruta, kan plocka upp vibrationsskillnader i objekt som förekommer om någon pratar. För att robotdammsugarens ska kunna göra det måste dess laserstrålar justeras. Det kunde forskarna göra genom att hacka sig in i den, utan att störa hur den rörde på sig. Därefter lät de dels personer rabbla siffror i rummet där dammsugaren körde, dels fick en tv stå på på en tv med lite olika jinglar till serier och filmer.
Hörde allt till 90 procent
En maskininlärningsalgoritm som var tränad på att höra mänskliga röster och vinjetter från tv-program kunde urskilja ljuden med 90 procent säkerhet.
– Den här typen av hot kan vara viktigare att ta i beaktning nu än någonsin, eftersom fler och fler beställer saker via telefon eller har möten där bankinformation nämns. Men jag blir ännu mer bekymrad över all information som snappas upp om vad jag tittar på för tv, vilket skulle kunna avslöja mina politiska åsikter, hur och när jag jobbar, och liknande. Vår förhoppningen är att vår forskning får branschen att tänka efter och att adekvata säkerhetslösningar kommer på plats för att hindra detta, säger Nirupam Roy.
Källa: Scitechdaily
Läs mer om ämnet: