Trögt för digital yuan

Symbol För Yuan Mot Kinesisk Flagga

Kina har lottat ut digitala yuan motsvarande drygt 13 miljoner kronor till kinesiska medborgare i staden Shenzhen. Men invånarna är inte imponerade.

– De digitala yuanen liknar det betalningsmedel som redan finns hos Alipay och Wechat Pay, som har funnits länge, säger en person med efternamnet Zhong på en shoppinggata i Shenzhen, till Reuters.

Krävs incitament

Två miljoner kineser sägs ha ansökt om en andel om 200 yuan, cirka 240 kronor. Men många av de första användarna menar att det krävs mer om banken ska locka över befolkningen att använda denna digitala valuta, snarare än den som redan finns på till exempel Alipay.

– Det är väldigt viktigt att erbjuda en sorts bekvämlighet och andra fördelar för att uppmuntra användningen av en digital yuan, säger en seniorekonom på PwC.

Projekt sedan 2014

Redan 2014 startade Kina ett digitalt valuta-institut för att utveckla sätt att komplettera den vanliga yuan-valutan med en digital variant, bland annat med målet att bygga den på blockkedjor.

I september förkunnade den kinesiska centralbanken att man öppnat över 100 000 kontot och att yuan motsvarande 1,2 miljarder kronor har överförts i drygt 3 miljoner transaktioner mellan april och augusti.

Källa: Coindesk

20 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng