Sveriges nya superdator

Konceptbild Superdator

Sveriges snabbaste superdator för maskininlärning och AI ska byggas på Linköpings universitet. Datorn kommer att ha en lagringskapacitet på 1,5 petabyte och förhoppningen är att den ska ge svensk industri konkurrensfördelar. 

– Jag är oerhört glad och stolt att Linköpings universitet genom Nationellt superdatorcentrum, NSC, blir värd för denna nya kraftfulla infrastruktur för AI. Detta borgar för att Sverige inte bara bibehåller, utan stärker sin position internationellt, säger Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet.

Med Nvidias senaste och snabbaste servrar och bland annat med en lagringskapacitet på 1,5 petabyte, är förhoppningen att superdatorn ska fortsätta att föra svensk AI-forskning framåt och ge svensk industri konkurrensfördelar inom områden som exempelvis telekommunikation, läkemedel och fordon.

– Det här är en rejält snabb AI-resurs och det absolut snabbaste beräkningskluster vi har installerat, säger Niclas Andersson, teknisk chef för NSC.

Datorn kommer att delvis finansieras med hjälp av 300 miljoner kronor från Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. 

Superdatorn har redan fått namnet Berzelius, efter den östgötske naturforskaren och kemisten Jacob Berzelius.

Källa: Linköpings universitet

7 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng