Största cyberhoten
Dagligen sker cyberspionage och angrepp mot Sverige från andra länder, främst från Kina och Ryssland. Informationen som olovligen hämtas in värderas till miljarder. För att stoppa läckaget krävs det ett betydligt bättre säkerhetsskyddsarbete. Det menar Säkerhetspolisen.
– Säkerhetspolisen vet att främmande makt ägnar sig åt omfattande cyberspionage mot Sverige. Cyberspionaget riktas mot säkerhetskänslig verksamhet och svensk världsledande forskning och innovation med målet att stjäla kunskap och företag för att bygga upp motsvarigheter i andra länder, säger Charlotte von Essen, biträdande säkerhetspolischef.
Av ett 15-tal stater som bedriver underrättelseverksamhet mot Sverige är Kina och Ryssland de största hoten. Attackerna leder till att grundläggande fri- och rättigheter undermineras, att jobb och kunskap försvinner från Sverige, att det politiska beslutsfattandet påverkas och att vår territoriella suveränitet ställs på sin spets.
Långsiktigt spionage
Länderna som utövar cyberspionage på Sverige investerar omfattande summor pengar, har stora tekniska resurser och många anställda som arbetar långsiktigt med att angripa Sverige och verksamheter här.
– Säkerhetspolisen känner till ett flertal grupper som ägnar sig åt cyberspionage för främmande makts underrättelsetjänsters räkning mot Sverige. Den information och kunskap som olovligen inhämtas varje år kan värderas till miljardbelopp, säger Charlotte von Essen.
Säpo poängterar att företag och myndigheter som hanterar skyddsvärden behöver intensifiera sitt säkerhetsskyddsarbete.
– För att arbetet med säkerhetsskydd ska få genomslag i verksamheten behöver det genomsyra hela organisationen och hanteras av den högsta ledningen. Den högsta ledningen har mandat att styra över tid och resurser och har ansvaret att skapa en god säkerhetskultur. Säkerhetsskyddet är en investering som måste få kosta pengar, säger Charlotte von Essen.
Läs mer om ämnet: