Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sensorer mäter luft

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 22 oktober 2020 digit

Buss Iot 960640

Det har ett stort värde för oss på Keolis att på ytterligare ett sätt kunna bidra till en bättre luftkvalitet. Keolis bussar körs sedan 2015 genomgående på förnybart bränsle och satsningar som förbättrar luftkvaliteten är viktigt för oss att delta i, säger Jan Kilström, vd på Keolis.

Syftet med teststudien är att möjliggöra rörliga sensorer för mätning av luftkvalitet i stadsmiljö som komplement till de fasta sensorer som redan existerar.

I projektet jobbar Keolis med Senseable Stockholm Lab, vilket är ett samarbete mellan MIT, KTH, Stockholms stad, Stockholms handelskammare och Newsec. Studien startade 19 oktober.

Utöver studien i Stockholm sker i år även tester i New York. Sedan tidigare har man genomfört liknande projekt i ett antal andra städer i USA.

 Vi forskar på hur nya sensorer och nya data kan utveckla staden och dess miljö. Linjebussar är här en intressant plattform, och vi ser med stort intresse på det pågående samarbetet inom projektet, säger Anders Karlström, professor och Head of Transport and Location Analysis på KTH.

Senaste nytt

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.

Finansinspektionen varnar

23 februari 2021

Bitcoin och andra kryptovalutor är olämpliga investeringar för konsumenter. Det menar Finansinspektionen som varnar för att konsumentskyddet är svagt och att kryptovalutor ofta används i penningtvätt. tssyfte. 

Rekord i GDPR-avgifter

22 februari 2021

Hela 4 600 anmälningar om personuppgiftsincidenter och 3 200 klagomål från enskilda personer fick Integritetsskyddsmyndigheten ta emot under 2020. Även antalet beslut om sanktionsavgifter ökade och hamnade på totalt 150 miljoner kronor.

Sensorer mot vattenplaning

22 februari 2021

Ett nytt system med sensorer och mjukvara ska känna av ifall det är för mycket vatten på vägbanan och förhindra vattenplaning. Lösningen ska kunna höja bilens prestanda med upp till 35 procent.