Parkering utan förare

Bilar Parkering

Snart kan parkering av bilar styras på kommando från en smartphone. I Tyskland testar man den första förarlösa och helt automatiserade parkeringsplatsen.

Ett garage på Stuttgarts flygplats kommer att agera pilotplats för en ny automatiserad parkeringstjänst. Där ska tekniken testas på Mercedes Benz S-klass, vilket är det första fordonet som är utrustat för att rymma verktyget.

Bilarna ska testas hur de fungerar med det intelligenta parkeringsverktyget AVP och den digitala plattformen Apcoa Flow som ska göra parkeringsprocessen biljett- och kontaktfri. Att man provkör tekniken på flygplatsen i Stuttgart beror på att man vill säkerställa interaktionerna mellan bil, infrastruktur, teknik och operatör.

Tanken är att tekniken ska spara tid och att man kan undvika långa promenader till bilen och många människor i parkeringshuset. Parkeringsverktyget AVP har tagits fram av Bosch och Mercedes Benz och plattformen Apcoa Flow är utvecklad av parkeringsbolaget Apcoa.

Garaget blir också premiärplatsen för användningen av Bosch nya videokameror som kan identifiera lediga parkeringsplatser, övervaka körgången och upptäcka hinder och personer. Informationen som kamerorna samlar in gör det även möjligt för bilarna att själva köra runt garaget, mellan olika våningar.

Framöver hoppas Bosch och AVP att kunna utrusta ännu fler garage och parkeringshus med tekniken. Genom att använda sig av automatiserade parkeringstjänster beräknar man att 20 procent fler fordon får plats på garageytorna som används idag.

Källa: Bosch

13 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng