Ny cybersäkerhetslag

En Svenska Flagga I Cyberrymden

En ny cybersäkerhetslag och att Försvarets materielverk blir Sveriges myndighet för cybersäkerhetscertifiering. Det föreslås i ett betänkande som har lämnats till regeringen.

I ett delbetänkande föreslås att Sverige samlar kompletterande nationella bestämmelser till EU:s cybersäkerhetsakt i en ny lag och en ny förordning. Vidare utses Försvarets materielverk att i så fall bli den myndighet som står för cybersäkerhetscertifieringar, i enlighet med EU:s ramverk för detta, eftersom de idag har de befogenheter och resurser som krävs.

Det kommer bland annat att innebära att Försvarets Materielverk kontrollerar att producenter och leverantörer genomför självbedömningar och följer de regler och krav kring cybersäkerhetscertifiering som finns de själva ålagt sig att följa. Den som på något sätt bryter mot lagen föreslås bötfällas med upp till 15 miljoner kronor.

EU:S CYBERSÄKERHETSCERTIFIERING

EU:s cybersäkerhetsakt klubbades igenom 2018 och innebär att länder frivilligt kan instifta bestämmelser om att företag måste certifiera ikt-processer, -produkter och -tjänster för att skapa förtroende hos användarna.

Företag kan till exempel certifiera produkter som till exempel uppkopplade bilar och smarta medicintekniska produkter.

Förslagen i utredningen föreslås börja gälla när EU:s Cybersäkerhetsakt börjar tillämpas i sin helhet, det vill säga den 28 juni 2021.

Källa: Regeringen

1 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng