Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

 Det vanliga scenariot i skolan är att man använder läsplattor upp till årskurs 4, för att sedan börja med chromebooks. Många pedagoger föredrar läsplattor i de yngre åldrarna eftersom man tycker att det är en formfaktor som lämpar sig bra till mindre fingrar.

Men när elever blir lite äldre behöver de tangentbord, vilket också blir ett krav när de nationella proven blir digitala framöver. Det blir kostsamt att komplettera en läsplatta med ett skolanpassat tangentbord, säger Pasi Välimaa, produktchef på Lenovo.

Lenovos nyhet 10e Chromebook Tablet är en chromebook i läsplatteformat, vilket gör den möjlig att managera från samma verktyg som alla andra chromebooks. Därmed kan man använda Google ID ända från förskolan och genom hela grundskolan. Till enheten finns ett kombinerat skydd och tangentbord som tillbehör.

 Att minska komplexiteten är en av de stora poängerna. Det är samma typ av enhet, manageringsverktyg och app-butik under hela tiden vilket underlättar för både lärare och elever.

Samtidigt kan man välja det format som bäst passar elevens olika åldrar. Tidigare har man antingen fått blanda olika typer av enheter och få komplexitet eller köra one-size-fits-all.

Chromebooks i tabletformat är inte helt nytt, så därför skulle man kunna fråga sig varför inte Lenovo lanserat den här enheten tidigare. Enligt Pasi Välimaa är svaret enkelt.

Det har inte funnits någon passande processor godkänd av Google förrän i år, därför har vi inte släppt en produkt som 10e förrän nu.

Uppdateringar i åtta år

I 10e ska det även finnas vissa hållbarhetsaspekter. Enheten är TCO-certifierad och är även garanterad uppdateringar från Google i åtta år, då det så kallade AUE-datumet är först 2028.

Det innebär att livscykeln är på åtta år, vilket kan skapa ett andrahandsvärde för skolorna. Om de vill kan de efter fyra år skicka enheten till en andrahandsmarknad, istället för till återvinning. Ett bra restvärde drar även ned månadskostnaden.

10e är testad enligt MIL-standarden. Det ska innebära att den tål en tuff skolmiljö, exempelvis ska det inte gå att pilla bort tangenter och den ska klara av att bli tappad, vilket gjorts möjligt via bland annat en gummilist runt enheten.

 Plattan stödjer USI-pennan, Googles nya standard från och med i år. Med den har man flyttat intelligensen från skärmen till pennan, så att det nu går att komplettera med en penna i efterhand.

Det finns forskning som visar att muskelminne och finmotorik ökar inlärningen och aktiverar eleven, vilket gör att du går miste om vissa pedagogiska effekter utan en penna. Nu kan skolor köpa ett visst antal pennor till ämnen där det lämpar sig väl, exempelvis bild och matematik.

Passar för hemmaskola

En fördel i rådande situation ska även vara att en ettårig licens på Lan School Air följer med på alla Lenovos skoldatorer.

 Det är ett verktyg för distansundervisning där läraren kan se elevens skärm, eleven kan räcka upp handen och läraren kan bestämma vilka webbsidor som eleven kan gå in på.

Pasi Proffe

Pasi Välimaa, produktchef på Lenovo.

 Digitalisering i skolan är ofta förknippat med stora kostnader. Dessa går att få ned med 10e eftersom den kan användas så länge, samtidigt som man får en tålig enhet med bra prestanda och som är byggd för skolan.

Kan enheten vara intressant för andra branscher än skolan?

 Det finns en stor potentiell målgrupp i folk som arbetar ute i fält, exempelvis taxichaufförer, hotellpersonal, servicetekniker, bud, och så vidare. Alla som idag använder mer konsumentanpassade läsplattor för tidrapportering eller digitala underskrifter.

 Det borde kunna passa dem att ha en stabil, ruggad enhet med långt liv och med pennfunktionalitet. Och så kan tusentals enheter hanteras via administrationsverktyget för chromebooks i stället för tredjeparts MDM-lösningar.

5 oktober 2020 Uppdaterad 14 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

Gammal Motorola Telefon
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Världsrekord på 5G

13 maj 2020 digit

Världsrekordet i 5G-hastighet för telefoner innehas av Lenovo. Med sin nya smarta telefon Motorola Edge Plus vill bolaget placera sig i premiumsegmentet på mobiltelefonmarknaden.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

ljusa blommor på en äng.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Kompensera med Lenovo

17 apr 2020 digit

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

hästar-springer-vid-strand.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Snabba, starka Yoga 5G

10 mar 2020 digit

Den första datorn med 5G-anslutning är här. Lenovo Yoga 5G tillåter surf i hastigheter på uppemot 3 GB per sekund och klarar sig ett dygn utan att behöva laddas.