AR för hundar

Hund Med Ar Glasögon

Hundar med AR-headset kan ta kommandon, utan att en människa är i närheten. Det är den amerikanska armén som just nu testar AR-glasögon för hundar.

– AR-tekniken kommer att användas för att ge hundarna kommandon och markera. Det är alltså inte för att hunden själv ska interagera med glasögonen som vi människor gör, säger Stephen Lee, seniorforskare på Army Research Laboratory i USA.

Peka vart hunden ska

AR-glasögonen, som utvecklats av Command Sight, kommer bland annat att hjälpa hundföraren att peka ut vart hunden ska, istället för att som idag använda en laserpenna, vilket kräver att en människa är i närheten. Hundföraren kommer också, via glasögonen, att kunna se vart hunden går.

– Än så länge har bara några första tester utförts, men de första försöken har varit extremt lovande, säger AJ Peper, grundare av Command Sight.

Glasögonen i sig är inte nya. Hundarna har tidigare använt liknande glasögon vid till exempel fallskärmshopp eller som skydd under dåliga väderförhållanden.

– En förmåga att kunna föra hundar med visuella markeringar med hjälp av AR utan att en människa behöver vara i närheten har uppenbara taktiska fördelar i en mängd situationer, säger Justin Bronk, forskare vid Royal United Service Institute, Rusi, defence think tank.

Källa: BBC

9 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Command Sight

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng