Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

2025 gör maskiner jobbet

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Text Tim Leffler Foto Adoebstock 23 oktober 2020 digit

Tre Färgglada Kugghjul

– Anställda världen över lever under ett dubbelt hot i form av en ökande automatisering och coronapandemin konsekvenser för många företag. Det här kommer att innebära en fördjupad ojämlikhet på arbetsmarknaden, säger Sadia Zahidi, chef för World Economic Forum som precis har släppt en rapport på området.

Idag utförs ungefär en tredjedel av världens arbetsuppgifter av maskiner och datorer, men World Economic Forum, WEF, tror alltså att maskinerna kommer vara i majoritet redan inom fyra år.  

Drabbar låglönearbeten

Rapporten bygger på undersökningar och frågor hos 300 av världens största bolag som tillsammans har en arbetsstyrka på åtta miljoner. Över 50 procent av de tillfrågade förväntade sig en ökad teknisk omställning på sitt bolag, och drygt fyra av tio trodde att denna utveckling skulle leda till färre arbetstillfällen.

Samtidigt som omställningen innebär att det sannolikt kommer behövas mänsklig arbetskraft för andra typer av arbeten som kommunikation och beslutsfattande, och inom områden som grön ekonomi och molntjänster, kommer de arbeten som försvinner att drabba personer med lågavlönade och något enklare arbeten.  

Källa: BBC

Senaste nytt

Sveriges AI-labb

27 januari 2021

Nu lanseras Edge Lab, ett fysiskt labb i Göteborg för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI. Det ska ge Sverige en topposition i Europa inom delen av AI-teknik som kallas decentraliserat lärande och Edge.

Digital skolskjuts

27 januari 2021

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

Whatsapp tappar

26 januari 2021

Whatsapp rasar på nedladdningslistorna samtidigt som meddelandeappar som Signal och Telegram växer. Men den kommande uppdateringen som tros ligga bakom tappet bygger enligt bolaget på en missuppfattning.

Reservdelar till salu

26 januari 2021

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Minskat mobilsug

26 januari 2021

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Google vs Australien

25 januari 2021

Australien vill att Google betalar ut pengar till de nyhetsbolag vars nyheter dyker upp i sökmotorn. Om lagförslaget går igenom kan det få konsekvenser för Googles verksamhet i hela världen.