Robot som sköterska

En grupp forskare vid MIT har utrustat robothunden Spot med kameror, som mäter en rad olika symptom för till exempel covid-19. Tanken är att den här typen av robotar på sikt ska avlasta vården.

– Vi tänkte att det borde vara möjligt att använda robotar så att vårdpersonal inte utsätter sig själva för smittorisker i onödan. Ett av målen inom robotik är just att automatisera och att ta bort den mänskliga närvaron vid farliga arbeten, säger Henwei Huang, forskare vid MIT.

Spots nya uppdrag

Du kanske har sett den förut, robothunden Spot från forskningslaboratoriet Boston Dynamics, som är känd för sin stabilitet och som bland annat har använts i Singapore som corona-vakt i stadens parker.

Nu har en grupp forskare monterat olika typer av kameror på roboten för att bland annat mäta hudtemperatur, andningsfrekvens, puls och syrehalt i blodet och allt sker på två meters avstånd.

Roboten styrs med en platta eller handkontroll och läkaren kan ställa frågor i realtid till patienten via en monitor.

COVID 19 Patients Vital Signs Robot Scaled

– Vi har inte direkt utvecklat något nytt, utan snarare integrerat olika tekniker för att specifikt kunna hitta symptom för covid-19, säger Henwei Huang.

Än så länge har robothunden testats på friska försökspersoner, men nu planeras tester på personer som visar symptom av virussjukdomen. På längre sikt skulle den här typen av robotar kunna bli en del av sjukvården och hjälpa medarbetarna att observera och övervaka patienter.

Källa: Scitechdaily

1 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto MIT, Brigham and women's hospital

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng