Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

IoT med Mittnät

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

Många kommuner står inför gemensamma utmaningar, så det vi testar i Karlstad kommer göra nytta även i exempelvis Kil och Årjäng. Alla projekt gör vi tillsammans med en verksamhet och fokuset ligger på direkt medborgarnytta, säger Henrik Holm, verksamhetskoordinator och affärsutvecklare på Mittnät.

Mittnät är ett samverkansbolag och en samling av nio kommuners öppna stadsnät i Sverige. Ett av bolagets senaste IoT-projekt rör badplatserna i Karlstads kommun, där man under sommaren med sensorers hjälp hade koll på temperatur och vattentjänligheten. Nu ligger mycket fokus på skola. Projektledare för IoT på Mittnät är Adamma Sallah.

De närmaste projekten handlar om IoT i skolan där man använder sensorer vid in- och utgångar för att mäta närvaro, temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå, och på så sätt ska både elever och lärares arbetsmiljö förbättras. Om det är dålig luft i lokalerna och elever exempelvis får ont i huvudet, ska det nu enkelt gå att analysera. Det kan annars vara svårt med sådana upplevelser, likaså med buller.

I och med covid-19 ökar även kraven på ventilation, nu kan vi direkt se om det behövs nya ventilationssystem, säger Adamma Sallah.

Smarta hundlatriner

Ett annat samhällsprojekt rör smarta hundbajstunnor som säger till när latrinen är full och behöver tömmas. Runt om i Karlstad testar Mittnät nyttan med 25 uppkopplade hundlatriner.

På så sätt får vi koll på när det är dags att tömma och vi kommer ifrån den schemalagda, ineffektiva hanteringen. Exempelvis under sommaren fylls tunnorna med mycket annat, vilket gör att hundbajset lätt hamnar bredvid. Nu när vi kan tömma med statistikens hjälp ska vi slippa det.

Framöver ska vi även testa att koppla upp frivilliga medborgares personliga soptunnor. Där kan de regelbundet ställa in och ändra hur ofta de vill få sina sopor hämtade. Det är ett av våra stora projekt som kommer köras under 2021, säger Henrik Holm.

Adamma Sallahs och Henrik Holms tips för kommuner att lyckas med IoT.

  1. Kommuner konkurrerar inte, så ta kontakt med någon som kommit lite längre. Var inte rädd för att ta hjälp.
  2. Fokusera på kundnytta snarare än teknik. Försök att se framför dig den exakta nyttan för medborgarna.
  3. Våga ge dig in i det och våga misslyckas. Då får du erfarenhet.
  4. Bolla ständigt nya idéer med dina medarbetare. Få dem att känna sig involverade i hela processen, engagemang är superviktigt om det ska bli bra i slutändan.
Kommuner Mittnät

Om Mittnät

De nio kommunerna i Mittnät är Karlstad, Arvika, Åmål, Forshaga, Hammarö, Munkfors, Vansbro, Kil och Årjäng.

29 september 2020 Uppdaterad 21 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock, Voister

Rekommenderad läsning

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Stor Stark Rattfylleri

Mobil mot rattfylla

25 aug 2020 digit

Nu kan mobiltelefoner med sensor övervaka din gång och upptäcka ifall du druckit för mycket för att kunna köra bil. Det visar en ny forskningsstudie.

färglada tshirtar på hög.jpg

Blippa med tröjan

21 apr 2020 digit

Återbruk och ny teknik får en ny dimension när eleverna på Recycle Design-programmet på Eskilstuna folkhögskola skapar mode med betalchip.

drönare i förgrund och elledning i bakgrund.jpg

Drönarkoll på el

19 mar 2020 digit

Karlskoga Energi & Miljö ska bevaka sina högspänningsledare med drönare. Den typen av bevakning anses vara snällare för miljön, djur och människor jämfört med bevakning med hjälp helikopter.

trad-umea.jpg

Klimatsmarta Umeå

24 feb 2020 digit

Nu kan Umeå Energis kunder styra värmen i sina hem via en app och därmed minska sin förbrukning. Koncernen har även ett testhus som välkomnar företag att koppla upp sina IoT-satelliter för att tillsammans utveckla kommunen.