Faran med smittspårning
Forskare i Sverige och Danmark har hittat svagheter i digitala verktyg för spårning av covid-19. Datahanteringen och integriteten är två problem med de offentligt finansierade apparna.
– Gemensamt för alla offentligt finansierade appar är att ingen av dem erbjuder skydd mot att den enskildes data används för andra saker än att studera smittspridning. Det finns inte heller datum angivet när data ska sluta att användas. Europeiska dataskyddsstyrelsen anger förvisso att appen ska stängas ner när situationen är normal igen, men vad normal innebär i sammanhanget är inte specificerat, säger Ricardo Vinuesa, universitetslektor vid avdelningen Strömningsmekanik och teknisk akustik på KTH.
I studien har forskare, från bland annat KTH, studerat och analyserat hur apparna Stopp Corona, TraceTogether, EDPB Guidelines och NHS COVID-19 lever upp till FN:s globala mål för hållbar utveckling.
– Den stora förtjänsten med att apparna lever upp till FN:s globala mål är att fler människor kommer använda dem. Medborgare måste kunna lita på sin regering för att vara villiga att använda sådan här app. En betydande andel av befolkningen behöver använda appen för att smittspårningen ska fungera, säger Ricardo Vinuesa.
Resultaten är väldigt olika. Ingen av apparna lever fullt ut upp till FN:s mål. Stopp Corona, utgiven av österrikiska Röda Korset placerar sig bäst medan TraceTogether, utgiven av Singapore Government Technology Agency, kommer sist.
Apparna bedöms ur ett antal olika perspektiv såsom risk för diskriminering, integritet, skydd av användardata, transparens och säkerhet. Alla parametrar delas upp i tre kategorier, dessa är teknik, it-styrning och hur befolkningen påverkas.
– Singapores TraceTogether-app får ett lågt betyg för styrningen. Detta eftersom regeringen skickar meddelanden i appen till användarna flera gånger per dag, vilket inkräktar på medborgarnas integritet och privatliv.
Källa: KTH
Läs mer om ämnet: