Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister trend 2020

En smartare it-nyhetssajt

När viruset kom till Qstar

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, voister 12 augusti 2020 digit

Fyra Bensinpump

Läs Voister Trend 2020 och ta del av hur it-branschen har agerat under pandemin, de största utmaningarna och vilken teknik som är i fokus. 

– När pandemin slog till tog det kanske ett par veckor men sedan var Teams det nya normala. Jag tror aldrig vi har genomfört en så stor förändring så snabbt. På så sätt har pandemin gett en värdefull knuff framåt, säger Björn Dilton, CIO på Qstar Försäljning som har cirka 320 bensinstationer på i första hand mindre orter från Kiruna till Skanör.

Timing är allt

Efter en höst av förberedelser slog Qstar i januari ihop två organisationer, som tidigare haft varsin plattform ,och alla arbetade i Office 365 och Teams. Några veckor senare förändrade covid-19 förutsättningarna för de flesta verksamheter.

– Med fem veckors marginal hade vi en gemensam plattform. Dessutom hade våra tunna Citrix-klienter precis börjat stödja Teams, det fanns inte i höstas. Ju mer homogen miljö, desto enklare och vi hade verkligen tur med timingen.

– Under inkörningsperioden försökte vi få till Teamsmöten, men intresset var svagt. När det sedan blev skarpt läge så var det ingen tvekan och förutom några frågor om hörlurar precis i början så gick det jättebra. Det har varit den enskilt största förändringen, och möjligheten att dela dokument i SharePoint och inte behöva skicka till varandra är också väldigt uppskattat.

Flexibelt och säkert

Enligt de tillfrågade CIO:erna i Voister Trend är säkerhet ett prioriterar områden under coronapandemin. Qstars irländska ägare ställer alltid höga krav på säkerhet och skyddandet av information och Björn Dilton känner sig lugn.

– Vi jobbar alltid proaktivt med säkerheten och har fortsatt som vanligt med det. Det innebär bland annat att vi kör regelbundna nätfiske- och penetrationstester, och har koll på farliga mejl med en speciell programvara. Vi har sedan tidigare infört tvåfaktorsautentisering och alla datorer är krypterade för att nämna några insatser.

Det är inte bara formerna för möten som förändrats i och med Teams och pandemin. Björn Dilton ser också stora förändringar när det gäller innehållet.

– För att hålla igång verksamheten har kraven på flexibilitet ökat och vi får jobba mer proaktivt än tidigare. Nu handlar våra möten om vad som händer de närmaste dagarna och vi jobbar ännu mer med omvärldsbevakning än tidigare, bland annat för att ha koll på alla råd om säkerhet och hälsa.  

Utveckla Teams

Pandemin har visat styrkan i Qstars it-organisation och nu kan Björn Dilton blicka framåt.

Dilton Proffe

Björn Dilton, CIO, Qstar.

– Jag ser fram emot att utveckla hur vi jobbar i Teams, till exempel med interaktiva whiteboards som sparas i projektrummet med tillhörande noteringar och utvecklade att-göra-listor i Teams. Det är viktiga hjälpmedel som vi vill ska vara enkla för den som bara jobbar i Teams då och då, och kunna byggas ut för alla som jobbar dagligen i verktygen.

Vad tar du med dig från den här tiden?

– Kanske i första hand hur bra det fungerat att ställa om. Efter pandemin vill jag fortsätta diskutera hur vi kan jobba ännu mer med kontoret på fickan. Jag hoppas balansen mellan att jobba hemma och på kontoret blir mer accepterad och påverkar hur vi väljer att mötas. Just nu ser jag mest fram emot när jag kan träffa kollegorna på kontoret igen.

Rekommenderad läsning

färgglatt godis.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

MS bjuder på O365

25 mar 2020 digit

Antalet hemmajobbare i Sverige har fullkomligt exploderat i takt med coronavirusets utbredning. För att underlätta för all verksamhet erbjuder nu Microsoft kostnadsfri användning av Officepaket och därmed kan Teams bli navet för allt arbete på distans.

grönt fält och blå himmel.jpg
video

Qstar helt digitalt

18 jun 2019 digit

Det svenska bolaget Qstar Försäljning har omkring 400 bensinstationer från Abisko till Skanör och finns framförallt på mindre orter. Björn Dilton tillträdde som CIO för drygt ett år sedan och fokus är både på en säker infrastruktur och framtidens smarta och kundanpassade lösningar. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

Kirurg Sätter På Sig Kirurgmask
voister trend 2020

Ett flexiblare Blekinge

26 aug 2020 digit

Samtidigt som pandemin ökade digitaliseringstempot i Region Blekinge blottade den också områden som behöver förbättras. Det menar Tommy Brånhede, innovationsstrateg, och en av deltagarna i årets Voister Trend. Hela rapporten finns att ladda ned i artikeln.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Coronavirus, Handsprit Och Skyddsmask Och Händer Mot Gul Bakgrund. Conceptbild
Voister Trend 2020

Så lyckades Malmö

25 jun 2020 digit

Pandemin har ökat fokuset på smarta, digitala lösningar och framtidens arbetsplats. Det menar Maria Stellinger Ernblad, digitaliseringschef på Malmö stad och hennes upplevelse delas med många i årets Voister Trend, en återkommande undersökning som tar tempen på Sveriges it-avdelningar och som nu lanseras och är fri att ladda ned.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Google Hemmaarbete

Google sponsrar hemarbete

1 jun 2020 digit

Googles anställda får vardera 1 000 dollar för att köpa kontorsutrustning och möbler, för att på bästa sätt kunna jobba hemifrån under pandemin.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister.