Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ja till ansiktsigenkänning

Två Poliser Med Ryggen Mot Kameran

Datainspektionen har gett Polisen grönt ljus att använda bild- och ansiktsigenkänning i brottsutredningar. Under hösten beräknas tekniken kunna användas skarpt i storstadsregionerna.

– Det är en oerhörd effektivisering, säger Niclas Appleby, forensiker vid NFC och projektledare för automatisk bildanalys inom projektet Utsatta områden.

Stora vinster

Tekniken, som bland annat kan koppla ihop och följa fordon, vapen och kläder som fångats på bild, har redan testats i ett pilotprojekt i ett samarbete mellan Polisens Nationellt forensiskt centrum, NFC, och polisens it-avdelning. Då har den fungerat framgångsrikt genom att bland annat kartlägga rörelsemönster hos misstänkta personer.

Nu ger Datainspektionen Polisen tillstånd att fortsättningsvis kunna använda tekniken i förundersökningssammanhang, och då innefattas också biometriska data som till exempel ansiktsigenkänning. Polisen räknar med att vara igång skarpt under hösten.

Niclas Appelby menar att den stora vinsten är att analyser och kartläggningar kan göras mycket snabbare, men betonar att lösningen inte kommer att kopplas ihop med polisens realtidskameraövervakning.

Inga invändningar

Datainspektionen ska generellt inte ha några invändningar mot polisens bedömning gällande nyttan som verktygen ger i deras arbete.

– Vid förhandssamråd ger vi vägledning ur integritetsskyddsperspektiv. I det här fallet har vi lämnat några synpunkter på underlaget som polisen har lämnat in, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Källa: SVT

18 augusti 2020 Uppdaterad 19 augusti 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.