Göteborgs coronasurf

Glasögon Och En Kopp Kaffe På Ett Bord

Nu får göteborgare som 65 år eller äldre gratis hjälp för att surfa sig genom coronapandemin. Videosamtal med barnbarnen, hjälp med BankID och att utforska Youtube är några områden som efterfrågas. 

– Det har blivit tydligt med covid-19 hur viktigt det är för målgruppen äldre att kunna ta del av det utbud som finns digitalt för att kunna vara en del av samhället och känna ökad gemenskap trots restriktioner kring social distansering, säger Anna Hildesson, sektorchef äldreomsorg, hälso- och sjukvård som leder stadens arbete med hälsofrämjande och förebyggande tillsammans med sektorchefen Petra Matsson.

Nu erbjuder Göteborgs stad gratis digitalt stöd till äldre personer per telefon, mejl och via webben. Målet är att minska äldres ensamhet under coronapandemin, och att de ska kunna ta del av den digitala världen. Både för att umgås med andra, och för nytta och nöjde.

Guiderna svarar bland annat på frågor om hur man googlar, laddar ner BankID, hur ett videosamtal går till, och ger tips på appar och digitala sällskapsspel.

Biblioteken och museerna har ett stort digitalt utbud att ta del av. Som att låna e-böcker, följa författarsamtal på Youtube, lyssna till presentationer från museerna, se filmer och läsa artiklar.

Lär av kändisar

På webben finns utbildningar och instruktionsfilmer, bland annat länkar till SVTs programserie Seniorsurfarna där fyra folkkära deltagare drillas i digitala färdigheter.

Internetstiftelsen har brutit ned tv-serien till 12 korta filmer som bland annat tar upp hur man skickar sms, bilder och filmer, hur Instagram och Facebook funkar och ger tips på appar för nöje.

Länkar finns också till Digitala jag, en utbildning för personer som vill kunna använda digitala tjänster i sin vardag, från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

Projektet Digital guide 65+ pågår till den 31 oktober 2020.

Källa: Göteborgs stad

27 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng