2 miljoner mobiler

Recycling Mobilephones

Två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner finns i svenska hushåll, men används inte. Det visar en ny undersökning från Halebop.

– En fjärdedel av svenskarna har mobiltelefoner hemma som de inte använder. Omvandlar man det till hur många mobiltelefoner det faktiskt är höjer nog de flesta på ögonbrynen. Vi behöver bli bättre på att dumpa våra gamla välfungerande lurar så att någon annan kan få användning av dem istället. Det är inte bara bra för miljön, utan ger också ett välkommet klirr i kassan vilket jag tror få känner till, säger Johanna Sahlman, Head of Halebop.

Runt en och en halv miljon svenskar har i sitt hem en eller fler fungerande telefoner, mindre än fyra år gamla, som de inte använder. Det innebär i sig cirka två miljoner mobiler som går att använda och fortsatt har ett andrahandsvärde.

Sex av tio svenskar vet inte heller vad de ska göra med sin gamla telefon när de köper en ny. En del av osäkerheten handlar om att de inte vet att det finns ett andrahandsvärde, en annan aspekt är att de inte känner till hur de ska göra för att återvinna den.

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av Halebop. 

Fler siffror från undersökningen.

  • Fler män, 26 procent, än kvinnor, 17 procent, har mer än en fungerande telefon hemma som inte nyttjas.
  • Ungdomar i åldern 18-25 år, 28 procent, är den grupp som har flest telefoner som ej används.
  • Det som hindrar svenskar från att sälja en äldre telefon är att man tror att den inte har ett andrahandsvärde, 38 procent, att man vill spara den, 22 procent, att man inte funderat på det,18 procent, och att man inte vet hur man går tillväga, 6 procent.

Källa: Halebop

1 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng