SOS corona
SOS Alarm skapar nu lägesbilder av coronaviruset för att följa smittspridningen runt om i landet. Med hjälp av AI detekteras 112-samtal där covid-19 kan misstänkas, baserat på patientens symtom.
– Vi hoppas att lägesbilden kan ge snabb information om var virusutbrotten sker och hur dessa utvecklas. Genom projektet vill vi lära oss mer om hur vår data kan användas till nya analyser och lägesbilder vid samhällsstörningar, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.
AI:n som SOS Alarm tillsammans med danska företaget Corti använder ska analysera stora mängder data som inkommer genom larmsamtal till 112. När den ringande patienten misstänks ha covid-19 adderas det till en interaktiv karta, vilket ska bilda hotspots över hela landet, ända ned på områdesnivå.
Systemet kommer dock inte användas för smittspårning då enskilda fall inte kan identifieras och exakt position inte registreras.
– Lägesbilder kan användas både i krisberedskapssyfte och för att planera insatser. Om resultaten av våra tester blir positiva ser vi stora möjligheter att använda tekniken även på andra områden såsom lägesbild för skogsbränder, både vad gäller utbredning och antal, säger Maria Khorsand.
Förutom att upptäcka hotspots ska lägesbilden även kunna hjälpa SOS Alarm med beredskap och resursplanering av insatser. Det ska även hjälpa kommuner, regioner och myndigheter att kunna arbeta proaktivt med att minska smittspridningen.
– Under pandemin har vi sett hur viktigt det är för larmcentraler och övriga blåljusorganisationer att ha uppdaterad information om spridningsläget av Covid-19. Vi hoppas att vårt samarbete med SOS Alarm ska bidra till ökad kunskap och analysförmåga av krisen och att vi på så sätt kan förebygga framtida potentiella kriser, säger Henrik Cullen, produktchef på Corti.
Projektet är en del av ett innovationsarbete som kretsar kring hur SOS Alarms data på nya sätt kan nyttjas för krisberedskap, säkerhetstjänster och en modernare alarmeringstjänst.
Källa: SOS Alarm
Läs mer om ämnet: