Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Säker data med Veritas

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.

Utvecklingen kring klassificering är alarmerande då det är helt avgörande för att få kontroll över sin data. Vet du inte vilken din affärskritiska information är så går det inte att på sikt skydda verksamheten. I och med GDPR:s inträde kan det här även leda till kraftiga kostnadsmässiga konsekvenser för företag, vilket vi redan sett på vissa håll runt om i Europa, säger Ola Rehnberg, Strateg informationshantering på Veritas.

Veritas har i sin nya undersökning The Databerg Revisited 2020 intervjuat it-chefer på företag inom bland annat bank-, retail- och telekomsektorn om den ökade dataanvändningen, molnet och hur vi lagrar och skyddar vår information. Den senaste undersökningen på temat gjordes 2015, och under de här fem åren har en hel del skett i de berörda länderna Sverige, Danmark och Norge.

Från USP till oro 

Ett företag har i genomsnitt mellan fem och sju gånger så mycket data som 2015. Då valde företag lagring i molnet primärt på grund av minskade kostnadsskäl, nu är istället kostnaderna i molnet den största oron. 2015 låg 29 procent av företagens data i molnet, nu är siffran på 39 procent. Det är en mindre ökning än vad många förutspådde och som delvis beror på oron för eskalerande kostnader. Den här utvecklingen går hand i hand med att andelen klassificerad data minskat från 58 till 43 procent.

Ola Rehnberg Some

Ola Rehnberg, Strateg informationshantering på Veritas.

Det innebär stora onödiga kostnader om du i molnet lagrar data som är helt irrelevant eller bara tar upp tom plats. Det kan även handla om känslig eller affärskritisk information som inte skyddas på rätt sätt. Här måste alla företag ta ett samlat grepp och börja ta kontroll över sin information innan de lägger upp den i molnet.

En annan oroande utveckling, enligt Ola Rehnberg, är att antalet driftstopp har ökat kraftigt den senaste femårsperioden. 2015 svarade 31 procent att de aldrig haft ett stopp, men i år var siffran bara 6 procent. 65 procent upplever driftstopp fyra eller fler gånger per år.

Utvecklingen borde gå åt andra hållet här eftersom vi blir allt mer beroende av en fungerande it. Det verkar som att vi i Norden fokuserat mycket på funktionalitet i utvecklingen av nya tjänster, och tagit in kvalitet och säkerhet senare i ekvationen. Det är inte helt optimalt inför fortsättningen om vi ska kunna konkurrera på en internationell arena.

Ola Rehnbergs tips för att jobba effektivt med data och molnet

  1. Klassificera din information innan du placerar den i molnet, på så sätt betalar du enbart för lagring av affärskritisk information och inget annat.
  2. Definiera din policy för att skydda data och se till att den verkställs. Det gäller oavsett om du lagrar i egna datacenter eller med andra leverantörer.
  3. Planera din export och import av data noggrant och ta fram konkreta, tydliga processer. Annars kan det lätt bli kostsamt.
  4. Över tid kommer du att placera din data på olika ställen. Var därför noga med att du enkelt kan migrera information mellan olika leverantörer och plattformar.
  5. Kritiska tjänster drabbas av mer störningar. Definiera kraven för dina tjänster och se till att du inte överdesignar.

26 juni 2020 Uppdaterad 7 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Fertilitetsapp, Gdpr, Bebis Med Mössa Ligger Och Sover På Vita Lakan

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021 säkerhet

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Spot Lkab

LKAB tar hjälp av Spot

29 apr 2021 digit

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Personer 960640

GDPR-klagomål i fokus

12 mar 2021 säkerhet

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, kommer att ha ett övergripande fokus på GDPR och att utreda klagomål från enskilda personer de kommande två åren. Det står klart efter att myndigheten beslutat om ny tillsynspolicy. 

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.