Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Veritas och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Säker data med Veritas

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 juni 2020 säkerhet

Utvecklingen kring klassificering är alarmerande då det är helt avgörande för att få kontroll över sin data. Vet du inte vilken din affärskritiska information är så går det inte att på sikt skydda verksamheten. I och med GDPR:s inträde kan det här även leda till kraftiga kostnadsmässiga konsekvenser för företag, vilket vi redan sett på vissa håll runt om i Europa, säger Ola Rehnberg, Strateg informationshantering på Veritas.

Veritas har i sin nya undersökning The Databerg Revisited 2020 intervjuat it-chefer på företag inom bland annat bank-, retail- och telekomsektorn om den ökade dataanvändningen, molnet och hur vi lagrar och skyddar vår information. Den senaste undersökningen på temat gjordes 2015, och under de här fem åren har en hel del skett i de berörda länderna Sverige, Danmark och Norge.

Från USP till oro 

Ett företag har i genomsnitt mellan fem och sju gånger så mycket data som 2015. Då valde företag lagring i molnet primärt på grund av minskade kostnadsskäl, nu är istället kostnaderna i molnet den största oron. 2015 låg 29 procent av företagens data i molnet, nu är siffran på 39 procent. Det är en mindre ökning än vad många förutspådde och som delvis beror på oron för eskalerande kostnader. Den här utvecklingen går hand i hand med att andelen klassificerad data minskat från 58 till 43 procent.

Ola Rehnberg Some

Ola Rehnberg, Strateg informationshantering på Veritas.

Det innebär stora onödiga kostnader om du i molnet lagrar data som är helt irrelevant eller bara tar upp tom plats. Det kan även handla om känslig eller affärskritisk information som inte skyddas på rätt sätt. Här måste alla företag ta ett samlat grepp och börja ta kontroll över sin information innan de lägger upp den i molnet.

En annan oroande utveckling, enligt Ola Rehnberg, är att antalet driftstopp har ökat kraftigt den senaste femårsperioden. 2015 svarade 31 procent att de aldrig haft ett stopp, men i år var siffran bara 6 procent. 65 procent upplever driftstopp fyra eller fler gånger per år.

Utvecklingen borde gå åt andra hållet här eftersom vi blir allt mer beroende av en fungerande it. Det verkar som att vi i Norden fokuserat mycket på funktionalitet i utvecklingen av nya tjänster, och tagit in kvalitet och säkerhet senare i ekvationen. Det är inte helt optimalt inför fortsättningen om vi ska kunna konkurrera på en internationell arena.

Ola Rehnbergs tips för att jobba effektivt med data och molnet

  1. Klassificera din information innan du placerar den i molnet, på så sätt betalar du enbart för lagring av affärskritisk information och inget annat.
  2. Definiera din policy för att skydda data och se till att den verkställs. Det gäller oavsett om du lagrar i egna datacenter eller med andra leverantörer.
  3. Planera din export och import av data noggrant och ta fram konkreta, tydliga processer. Annars kan det lätt bli kostsamt.
  4. Över tid kommer du att placera din data på olika ställen. Var därför noga med att du enkelt kan migrera information mellan olika leverantörer och plattformar.
  5. Kritiska tjänster drabbas av mer störningar. Definiera kraven för dina tjänster och se till att du inte överdesignar.

Rekommenderad läsning

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Gdpr Vård

GDPR-böter i vården

4 dec 2020 säkerhet

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Folk Pa Stan 960640

Stort gdpr-missnöje

20 okt 2020 säkerhet

Datainspektionen tar årligen emot 3 000 klagomål om hantering av personuppgifter, vilket är en kraftig ökning. Av klagomålen avser 25 procent brister i medborgarnas rättigheter, till exempel att få registerutdrag och att personuppgifter raderas.

Björkskog
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hållbar it med HPE

9 okt 2020 digit

Mjukvara som tjänst som drivs av hållbar energi och cirkulär hårdvara är grundbulten för hållbar it. Det säger Chris Wellise, globalt ansvarig för hållbarhet på HPE.