AI mot covid-19

Ai Covid19

Bildanalys kan öka möjligheterna att sätta rätt diagnos vid covid-19. Det hoppas forskare vid KTH och Karolinska universitetssjukhuset. Resultaten får betydelse både för kommande pandemier och för sjukhus utan specialiserad vård.

– Studier visar att AI kan skilja covid-19 från andra typer av lunginflammation. Vårt mål är att förbättra träffsäkerheten i diagnostiken ytterligare, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH.

Mats Danielsson arbetar tillsammans med professor Kevin Smith på det nystartade Medtechlabs som har världsledande kompetens inom medicinska bilder och AI.

Donation

Lungröntgen och datortomografi spelar en stor roll för vården av patienter med covid-19. Samtidigt saknas kunskapen om hur röntgenbilderna ska tolkas. Det är med hjälp av en donation som KTH och Karolinska universitetssjukhuset nu har möjligheten att titta närmare på detta problem. Arbetet är en tvåstegsraket.

– I steg ett skapar vi en databas med röntgenbilder tillsammans med klinisk data. Informationen kommer från alla de covid-19-patienter som behandlats på Karolinska universitetssjukhuset och blir då tillgänglig för vidare forskningsarbete.

Algoritmer för lungorna

Databasen kommer bland annat att baseras på granskningar av erfarna experter på området, så kallade thoraxradiologer. Med databasen på plats börjar KTH-forskarna utvecklingen av AI-mjukvara och algoritmer som kan känna igen olika lungdiagnoser.

– Vi ska träna AI-mjukvaran att upptäcka nya mönster i bilderna som bättre stämmer överens med patientens tillstånd. Vi vill öka träffsäkerheten i patientens prognos inför eventuell överflyttning till intensivvård, men också för att följa måendets förändring från dag till dag, säger Sven Nyrén, thoraxradiolog på Karolinska universitetssjukhuset.

– Målet är att AI-utvärdering av röntgenbilderna ska bidra till att den bästa vårdnivån väljs och att behandlingen kan styras mer precist.

Han tillägger att covid-19 är en helt ny sjukdom att förhålla sig till och utforska. I takt med att läkemedel utvecklas för att behandla den behövs också verktyg för att bedöma hur bra läkemedlen fungerar.

Källa: KTH

3 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng