Ygemans coronafokus

sveriges-flagga-ygeman.jpg

Utbyggnaden av Sveriges digitala infrastruktur gör att vi klarar oss förvånansvärt väl under coronakrisen. Det menar Anders Ygeman, vars prio framöver är 5G-nät, höghastighetsinternet och en smartare välfärd med AI. Samtidigt passar han på att uppmana alla att videochatta med far- och morföräldrar och ta vara på all insparad tid. 

– I termer av digitalisering är jag mest glad över att allt har gått så pass bra under rådande pandemi. Att så många i landet kan arbeta hemma med videomöten och att tekniken för det mesta fungerar bra. Det är en följd av att vi tidigare satsat på mindre roliga saker som mobil- och bredbandsinfrastruktur, men som vi ser värdet av nu.

I veckan arrangerade Pulsen evenemanget Terrific Tuesdays, där en av deltagarna var digitaliseringsminister Anders Ygeman. Samtalsämnena kretsade kring ledarskap, utmaningar och tips för såväl företag som individer under rådande pandemi.

Bäst täckning i EU

Överst på Anders Ygemans to do-list ligger att få till ett säkert och tryggt 5G-nät i Sverige. Här har det skett en viss fördröjning på grund av ett ökat säkerhetstänk, men han menar att Sverige ändå ska vara bland de första med tekniken och samtidigt ha den säkraste utrullningen. Ett annat fokusområde, inte minst nu i coronatider, handlar om tillgång till bredband på landsbygden.

– Sverige har bäst täckning på landsbygden i hela EU. Hela 86 procent har tillgång till höghastighetsinternet men vi är inte nöjda, utan de sista 14 procenten ska också med. Därför satsar vi 650 miljoner i ett första skede och kommer säkert behöva skjuta till ännu mer pengar. Jag tror att alla i Sverige kommer ha tillgång till höghastighetsinternet 2025.

Personalen har mycket bättre potential att se vilka lösningar som kan ge effekt.

– Högt upp på listan är också en ökad användning av AI och automatisering för att förbättra välfärden och frigöra skattepengar. Ett lyckat exempel är försörjningsstödet i Trelleborg som nu sköts av en RPA vilket gör att de anställda kan fokusera på att få folk i arbete.

Personalen vet behoven

Runt om i Sverige finns också mindre lyckade exempel på liknande AI-satsningar. Hemligheten till väl genomförda förändringsarbeten är att få medarbetarna med sig och det får man genom att låta dem identifiera vilka problem de vill ha lösta. Börja i liten skala, prova och gör om.

– Då blir det otroligt mycket effektivare än om du sitter på hög nivå i ett styrelserum och ska försöka identifiera vilka problem du vill ha lösta. Personalen har mycket bättre potential att se vilka lösningar som kan ge effekt.

– Vi har nu i coronatider sett att vi i mångt och mycket gör samma saker som förut, fast vi gör det digitalt. Nästa stora förändring i samhället blir att göra saker på ett annorlunda och bättre sätt digitalt. Det här gäller egentligen område efter område.

anders-ygeman_staende-mindre.jpg

Anders Ygeman.

Har du lärt dig något under rådande situation och har du några tips till individer vad de kan göra med eventuellt nyfunnen dötid? 

– En sak jag lärt mig är att en del möten går att få mycket kortare och effektivare när man gör dem på distans. Jag har också börjat förstå vad vi inte kan ersätta med digitala verktyg. Jag tror att alla som haft fem möten om dagen på digitala plattformar känner ett visst behov av att träffas. Så i framtiden när vi lärt oss bli effektivare kommer vi slippa en del arbetsresor, men samtidigt bli bättre på att förstå vikten av sociala och mellanmänskliga kontakter.

– Ett tips jag kan ge är att använda den här tiden för att lära dig något nytt, vilket det finns massa möjligheter till att göra hemifrån via digitala verktyg. Och ring ett videosamtal till farmor eller farfar. Du kan få se ett öra från nära håll första gången men det blir bättre vad det lider.

6 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning