SKR om covid-19

Skr Folk På Stan Corona

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är påtagliga. De senaste månaderna har inneburit historiska minskningar i produktion, inkomster och sysselsättning. SKR:s skatteunderlagsprognos visar de långsiktiga effekterna för kommuner och regioner.

– Den utveckling som vi nu ser är helt unik. Det är högst ovisst hur mycket stryk som den svenska ekonomin tar i år. Vi hoppas och tror på att ekonomin vänder upp under det tredje kvartalet, men även om så sker är det svårt att bedöma helåret. Ett ännu svagare skatteunderlag i år kan inte uteslutas, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

Den svenska ekonomin krymper också. Årets andra kvartal kommer att innebära ett rekordartat ras. Sysselsättningen i landet kommer att minska och det kommunala skatteunderlaget blir betydligt svagare än SKR bedömde i såväl den första skatteunderlagsprognosen för året och i prognosindikationen 20 mars.

Återhämtning nästa år

SKR reviderar ner skatteunderlaget och bedömer att det enbart kommer att växa med 0,9 procent i år. Det är 1,5 procentenheter lägre än i februariprognosen. Redan nästa år beräknas dock en konjunkturåterhämtning och med den högre skatteunderlagstillväxt.

Den sammantagna utvecklingen för 2020-2021 innebär ändå väsentligt lägre skatteintäkter i såväl SKR:s som andra konjunkturbedömares tidigare prognoser.

– Möjligheten för egenföretagare att stärka sin likviditet genom att dra av den vinst som man gjorde under förra året i deklarationen slår också hårt mot skatteunderlaget 2019. Regeringen har dock utlovat att kommuner och regioner ska kompenseras för åtgärden via de generella statsbidragen, säger Annika Wallenskog.

I Ekonomirapporten, som presenteras den 11 maj, kommer SKR att närmare beskriva scenariot för samhällsekonomin och kommunernas och regionernas specifika situation.

Källa: SKR

8 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng