KTH:s coronapris
Ett 3D-printat övervakningssystem, som i realtid mäter och laddar upp viktiga parametrar, utsågs som bästa innovation under EU:s hackaton. Prototypen har utformats av ett team från KTH och ska kunna övervaka runt hundra patienter samtidigt samt minska smittorisken för vårdpersonal.
– Vi har tagit fram ett skalbart patientövervakningssystem. Ett system som möjliggör många fler undersökningar samtidigt och minimerar fysisk kontakt mellan sjuksköterskor och patienter, vilket också leder till mindre risk för smittspridning och minskat behov av skyddsutrustning, säger Peter Lakatos, masterstudent på KTH och medlem i laget som vann Health & Life-kategorin i EU:s hackaton #EUVSVIRUS.
När patienternas data landat på den medicinska onlineplattformen kan läkare och sjuksköterskor övervaka runt hundra patienter samtidigt.
– Automatiska larmfunktioner gör det möjligt att omedelbart diagnostisera patienter som blir sämre, vilket gör att sköterskor och läkare kan reagera snabbare och därmed i slutändan rädda fler liv.
Fjärrsamarbete mellan länder
En del av det sex personer starka teamet arbetade på KTH:s campus och den andra delen i Budapest. Ett fjärrsamarbete som fungerade, till exempel gjordes 3D-designen i Stockholm men skickades till Budapest för att få i 3D-format.
Peter Lakatos, masterstudent på KTH.
– Vi hade många olika roller, vilket möjliggjorde en mycket snabbare arbetsprocess: 3D-design, sensor- och mikrokontroller-montering, programmering, tonhöjdskapning, videoredigering och mentorkonsultationer gjordes av olika teammedlemmar, och det gav ett fantastiskt slutresultat, säger Peter Lakatos.
Nästa steg i projektet är ett matchaton som arrangeras av EU-kommissionen i slutet av maj. Där ska de bästa projekten samlas med potentiella investerare, partnerorganisationer och utbildningsinstitutioner.
– Utöver det har många organisationer och personer hört av sig till oss och erbjudit sig att hjälpa till. Vi diskuterar möjligheter till samarbeten med dem.
Källa: KTH
Läs mer om ämnet: