Guide för drönare
Från och med 1 januari 2021 gäller EU:s nya regler för drönarflygning. Nu har Transportstyrelsen lanserat en guide där du som användare kan se vad som gäller.
– Guiden är till för alla drönaranvändare i Sverige. Transportstyrelsen vill underlätta för drönaranvändare och drönarägare att förstå vad de nya reglerna kommer att innebära. För den som vill vara förberedd publicerar vi också det utbildningsmaterial som ingår för att kunna ta drönarkort, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.
På Transportstyrelsens hemsida kan du genomgå en guide och skriva in data om din drönare, hur den ska användas och få svar på vad som krävs för att få flyga den. Där finns även en fullständig regelsamling.
Drönarkort och operatör
De allra flesta drönarna finns inom den så kallade öppna kategorin. Med de nya reglerna måste alla drönare på marknaden ha en C-märkning. Dessa finns i fem olika klasser och anger den tekniska specifikationen drönaren behöver uppfylla och som avgör vad du får göra med din drönare.
Drönare inom den öppna kategorin och med någon C-märkning kräver inga tillstånd ifall du flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över andra människor. Några nya regler för drönare inom den öppna kategorin är:
- Krav på kompetens. En drönarpilot måste skaffa sig drönarkort för att flyga med drönare. Det kan ske med onlineutbildning och kunskapstest.
- Registrering av drönaroperatören, den som ansvarar för flygningen.
- En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd med en form av märkning. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.
Vissa enstaka drönare kan undantas från reglerna, bland annat lättviktiga leksaksdrönare. Men för drönare som väger över 25 kilo, som ska flyga utom synhåll och högre än 120 meter i närheten av människor behöver du söka tillstånd hos Transportstyrelsen.
Källa: Transportstyrelsen
Läs mer om ämnet: