En falsk trygghet

Två Händer Vid En Dator Och Två Händer Vid En Mobil

Vi lämnar ut mer information om oss själva via mobilen jämfört med när vi använder datorn. Det hävdar forskare vid University of Pennsylvania, som bland annat har undersökt 350 000 inlägg på Twitter.

– Att skriva i en smart mobil sänker ofta trösklarna för vad vi delar med oss av, vad det gäller känslig information. Det beror dels på mobilens unika utformning, dels på den känslomässiga relation vi har till vår mobil, säger Shiri Melumad, docent i marknadsföring vid University of Pennsylvania och en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna är den smarta mobilens storlek avgörande för hur vi förhåller oss till information på den. När vi hanterar en telefon är allting mycket mindre och vi måste koncentrera oss på det vi gör.

Det är svårare att fokusera eller distraheras av något annat och vi bortser oftare från externa faktorer, som vad det innebär när någon frågar efter personuppgifter.

Ger oss trygghet

– Eftersom vi alltid bär med oss våra smarta telefoner och eftersom de har så många funktioner som är viktiga för oss, fungerar de som en sorts snuttefiltar för vuxna och medför en känsla av trygghet. När vi då skriver på våra telefoner känner vi att vi är i vår trygga zon och effekten blir att vi är mer öppna.

Den här självexponerande prägeln visar sig när forskarna tittar på över 350 000 inlägg på Twitter och drygt 10 000 recensioner på Tripadvisor och jämför med hur folk uttrycker sig när de skriver på en dator. 

Dessutom har forskarna tittat närmare på 20 000 reklamkampanjer där det är tydligt att vi är mer benägna att lämna ut uppgifter via vår mobil.

Källa: Journal of Marketing

8 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng