Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan jamf och voister

En smartare it-nyhetssajt

Smartare skola med Jamf

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 24 april 2020 it i skolan

– Vad jag vet är vi ensamma om att erbjuda en sådan här tjänst. Eftersom vi jobbar nära med Apple är våra produkter synkade med deras uppdateringar och väldigt intuitiva och lättanvända, säger Johan Måhlén, skolansvarig på Jamf.

Under lektionen

Jamf erbjuder nu en tjänst som gör att elever, föräldrar och lärare har större kontroll över innehållet och funktionerna i skolans Apple-produkter.

Under en lektion kan läraren slå på de appar och funktioner som ska användas och spärra allt annat, oavsett om eleverna befinner sig i skolan eller sitter hemma. Det finns också en möjlighet att slå av och på dessa beroende på tid på dygnet eller var enheten finns någonstans rent geografiskt.

Med funktionen Raised Hands kan eleverna virtuellt räcka upp handen.

Det går att kommunicera både med text och video till varje elev, en grupp av elever eller till hela klassen. Om läraren ska berätta något för hela klassen kan hen låsa samtliga enheter på några sekunder för att få all uppmärksamhet.

– Responsen har varit fantastisk och det är just lärarna som ser de största vinsterna och de upplever att de får mycket bättre förutsättningar att planera lektioner i förväg.

– De har också själva möjlighet att slå på funktioner och slipper kalla in it-personal för detta eller om något problem uppstår, tack vare den enkla utformningen på lösningen. Som extra hjälp för lärarna finns inbyggda Help Guides samt möjligheten att dela sina fördefinierade lektioner med varandra.

Dessutom kan eleverna få sina enheter personligt anpassade. 

– Det är ju en stor skillnad på elever i årskurs 1 och elever i årskurs 9, skillnader mellan elever i en och samma årskurs och dessutom olika förutsättningar beroende på vilket ämne lektionen handlar om.

Upplägget blir en sporre för eleverna som känner sig mer involverade och de blir mer rädda om sin enhet oavsett om de är i skolan eller hemma.

Pluggar hemma

Om eleverna ska delta i undervisning från hemmet är det viktigt att tekniken lämpar sig även för det. Med Jamfs tjänst finns restriktioner kring vilka appar och funktioner som är tillgängliga under specifika lektioner och lärarna får en god överblick om vad eleverna gör på sina enheter.

– Ett exempel för att skapa så klassrumslika förutsättningar som möjligt är funktionen rasied hand där eleverna virtuellt räcker upp handen.

I hemmet kan också föräldrarna styra enheten och sätta restriktioner för vilka appar som får användas vilken tid på dygnet, och till exempel låsa upp enheten för appar som inte har med skolan att gör först några timmar efter skoldagens slut.

– Tjänsten är på så sätt väldigt bra anpassad för distansundervisning, och fungerar också bra för specialistutbildningar som finns på ett fåtal platser men som vill nå många elever där upplägget med distansarbete är mer permanent.

Jamf School

Jamf erbjuder MDM, Mobile Device Management, för Apple-produkter. Deras skoltjänst kommer med tre olika appar: Teacher, Student och Parent. De möjliggör att lärare, elever och föräldrar, utöver it-avdelningen, också kan vara med och styra hur en iPad eller Mac-dator används.

Parent-appen finns även för AppleWatch, för bättre tillgänglighet och enkelhet.

Rekommenderad läsning

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

Orm Attack 960640

Allt fler attacker

25 jun 2020 säkerhet

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Skolpennor Och Annat Skolmaterial Omringar En Ipad

Nästan enligt plan

25 maj 2020 it i skolan

Kommunala huvudmän är bättre på att ta fram digitaliseringsplaner för sina skolor. Men tre av tio, av alla som tagit fram en handlingsplan, har inte följt upp den under det senaste året. Det visar en ny undersökning från Skolverket. 

kille åker på gul truck på lager med blurrad bakgrund2jpg.jpg
video
Ett samarbete mellan Jamf och Voister

Mer Mac på Scania

28 feb 2020 digit

För att vara relevant för en ny generation medarbetare behöver arbetsgivare erbjuda alternativ till en traditionell pc. Scania i Södertälje har arbetat fram en process för Mac-hantering och bolaget Jamf har en viktig roll i lösningen.