Polisens nya vapen

tre händer som håller upp hörlurar kretskort och kassettbandstejp.jpg

Med den nya lagen om hemlig dataavläsning får polisen ett kraftfullt nytt vapen. Lagen gäller från den första april och är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

– Den nya lagen är en viktig del i regeringens arbete för att motverka den grova och organiserade brottsligheten i Sverige. Hemlig dataavläsning ger bättre och effektivare möjligheter att ta del av information som tidigare inte varit tillgänglig. Det är ett kraftfullt verktyg för att komma åt de individer och gängnätverk som tidigare har kunnat komma undan, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Kriminella kommunicerar ofta med varandra genom krypterade appar och undviker platser där de vet att de kan bli avlyssnade eller filmade. Det här innebär att Polisen och andra brottsbe­kämpande myndigheterna går miste om viktig information som kan bidra till att brott klaras upp.

Misstankar om brott

För att komma åt problemet föreslog regeringen i propositionen Hemlig dataavläsning att dessa myndigheter ska få möjlighet att använda ett nytt hemligt tvångsmedel vid misstankar om allvarlig brottslighet. I februari i år röstade riksdagen igenom regeringens förslag.  

Den nya lagen gäller från och med den 1 april 2020. I praktiken handlar hemlig dataavläsning om att med tekniska hjälpmedel få tillgång till en dator eller annan teknisk utrustning som används för kommunikation och ta del av informationen som finns där.

34-punktsprogram

Lagen är ett viktigt verktyg för brottsbekämpning och ingår i regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminaliteten.

Det nya tvångsmedlet ska kunna användas under en förundersökning, i underrättelseverksamhet och vid särskild utlänningskontroll.

Källa: Regeringen

1 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng