Masstest på KTH

covid.jpg

KTH och Scilifelab skickar ut 1 000 hemtester för corona till personer i Stockholm. Med studien vill man testa möjligheterna med provtagning i hemmet, utan att belasta vården.

– Vi skickar ut helt slumpmässigt i Stockholm med förorter och hoppas att folk vill hjälpa till och donera en droppe blod. Med bloddroppen ska vi sedan studera hur många människor bland de 1 000 personerna som har eller har haft coronaviruset, säger Niclas Roxhed, universitetslektor på avdelningen mikro- och nanosystem på KTH.

Med forskningsresultaten vill Niclas Roxhed och Jochen Schwenk, professor på KTH och Scilifelab, kunna ge viktig information om provtagning och nya testmetoder till myndigheter och beslutsfattare. Dessutom kan det ge en viss översikt hur smittspridningen ser ut i regionen.

– Det här gör att vi kan utveckla ett tillförlitligt test som inte belastar vården. Jag tror vi är världsunika på detta.

– Dock har inte testpersonerna någon möjlighet att få svar ifall de är immuna mot sjukdomen eftersom provet lämnas anonymt. Men de kommer i allra högsta grad hjälpa till så att den här typen av coronatester kan göras inom någon månad.

KTH har fått ett tillstånd beviljat av Etikprövningsmyndigheten som gör att de får titta efter antikroppar för covid-19 och andra coronarelaterade faktorer. I testkitet som personerna får hem medföljer mer information, inklusive ett samtyckesformulär.

I forskningsprojektet ingår även Karolinska institutet.

Källa: KTH 

8 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonvårdFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng