KTH mäter gulsot

nyfött-barn-glad.jpg

Forskare vid KTH har utvecklat en både billig och träffsäker gulsotsmätare, särskilt användbar för utvecklingsländer. Genom att hålla mätaren mot huden syns det nästan omgående om bebisar har gulsot.

– Två av fördelarna med vår teknik är att den varken är invasiv som ett blodprov eller krånglig att använda. Vem som helst kan mäta förekomsten av gulsot. Resultatet visas några sekunder efter mätning på en mobiltelefons skärm, säger Hasan Basri Celebi, en av forskarna bakom tekniken.

Den nya mätaren kallas Jaisy och spås kunna bli extra nyttig i fattigare länder, dels beroende på att inköp av teknik kostar mycket, och dels att antalet sjukhus och sjuksköterskor som kan ta blodprov är lägre där. 

– Jaisy ger lika tillförlitliga diagnoser som de bästa gulsotsmätarna på marknaden idag. Då vi befinner oss på ett prototypstadie har vi ingen prislapp ännu. Men de mätare som säljs på marknaden nu kostar runt 100 000 kronor styck, och tillverkningskostnaden för Jaisy ligger under 1 000 kronor, säger Hasan Basri.

Jaisy kan också minska belastningen för den reguljära sjukvården då man inte kommer behöva utföra blodprov och tester, samt att ingen kvalificerad personal krävs för att ställa den första diagnosen.

Av alla runt 135 miljoner barn som föds varje år drabbas 80 miljoner av gulsot. Om man inte gör något åt åkomman kan den leda till neurologiska skador och i värsta fall även döden.

Källa: KTH

6 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonvårdFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng