Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Två sidor av samma bot

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 19 mars 2020 digit

två robotar skakar hand.jpg

– Först nu börjar chattbottarna bli så pass bra att de kan göra det de är till för, det vill säga att skapa tid åt oss och vara tillgängliga när som helst på dygnet, säger Sören Berglund, it-chef på Umeå universitet.

Integriteten viktig

Sören Berglund har arbetat med datavetenskap under hela sin karriär på Umeå universitet. I mitten av 00-talet handlade mycket av arbetet om att utveckla digitala assistenter att kunna utföra saker och ta direktiv.

I takt med att digitala assistenter blir allt mer sofistikerade kommer, enligt Sören Berglund, diskussionen kring personlig integritet och säkerhet att bli allt mer påtaglig. Å ena sidan är det viktigt att bottar och sajter, som du interagerar med via nätet, vet vem du är så de kan ge bästa möjliga service. Å andra sidan ska de bara veta tillräckligt mycket.

– Därför förespråkar jag ett slags proxy-system, som innebär att man kan välja när man loggar in i en tjänst och välja exakt vad man vill dela med sig av. Så blir det inte riktigt vid inloggning av bank-id. Det gäller förstås inte bara när man är i kontakt med chattbottar utan för alla olika typer av tjänster där man måste logga in.

Liknande utmaningar möter Sören Berglund med inloggning via multifaktorsautentisering på jobbet.

sören berglund umu.jpg

Sören Berglund, it-chef på Umeå universitet.

– Men det är en ständig balans mellan användarvänlighet och säkerhet, samtidigt som man måste ta hänsyn till de olika enheter som våra studenter kan tänkas vilja använda.

Fantastiska möjligheter

Just universitetsmiljön beskriver Sören Berglund som en unik testbädd för ny teknik och nya produkter och tekniker.

– Vi har fantastiska studenter där de flesta är otroligt teknikpositiva. Tillsammans med näringslivet erbjuder vi unika och lönsamma möjligheter att skapa framtidens chattbottar, säkerhetslösningar och maskininlärningsalgoritmer.

– Redan i mitten av 00-talet talade man om det elektroniska jaget och jag tror vi rör oss mer och mer mot att alla har en elektronisk kumpan vid sin sida som kan hjälpa en med allehanda sysslor. I den utvecklingen har universitet med tvärvetenskaplig kompetens en viktig roll att spela.

Rekommenderad läsning

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.