Hopp om ny lag

skylt på trelleborg central.jpg

Trelleborg var tidigt ute med en RPA-lösning som hanterar kommunens försörjningsstöd.

Medan myndigheter har lagstöd för att använda automatiserat beslutsstöd finns det inget sådant för kommuner. Nu hoppas SKR att regeringens utredning ska innebära en ändring i kommunallagen.

– Regeringen arbetar för att digitalisera och effektivisera förvaltningen, automatiserade beslut kan vara ett verktyg i det arbetet. Vi behöver dock se till att det fungerar för kommuner och regioner, både praktiskt och med avseende på rättssäkerheten, säger civilminister Lena Micko.

Nu tillsätter regeringen utredningen En väl fungerande ordning för val och beslutsfattande i kommuner och regioner. I uppdraget ligger bland annat att se över hur automatiserat beslutsfattande kan införas i kommuner och regioner.

Olika lagstiftning

Den förvaltningslag som antogs av riksdagen 2018 har gjort det möjligt för statliga myndigheter att utveckla automatiserat beslutsfattande i sin ärendehandläggning. Ändå har kommunallagens bestämmelser inte ändrats på motsvarande sätt.

Ska Sverige på allvar ta vara på digitaliseringens möjligheter behöver lagstiftning bedrivas som ett utvecklingsarbete och stegvis förbättras varje dag.

SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har sedan länge efterfrågat samma juridiska möjligheter som statliga myndigheter att utveckla verksamheten genom automatiserat beslutsfattande.

– Regeringens beslut att tillsätta denna utredning är efterlängtat. Ett automatiserat beslutsfattande skapar förutsättningar för verksamheterna att omfördela tid och resurser så att välfärden kan levereras likvärdigt, effektivt och med god kvalitet i hela Sverige, säger Jenny Birkestad, chef för avdelningen för digitalisering på SKR.

Justeras efter utvecklingen

I ett tidigare remissvar till Digitaliseringsutredningen efterfrågade SKR ett rättsligt beredningsorgan med uppdrag att löpande ta fram beredningsunderlag för anpassning av gällande rätt vid digitalisering av ärendehandläggning i förvaltningen.

– Ska Sverige på allvar ta vara på digitaliseringens möjligheter behöver lagstiftning bedrivas som ett utvecklingsarbete och stegvis förbättras varje dag. Lagstiftningen måste ständigt utvärderas och justeras för att ligga i linje med behov, möjligheter och risker, säger Jenny Birkestad.

Källa: Regeringen, SKR

 

18 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Mosthphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng