Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data utvecklar Öresundskraft

För att erbjuda relevanta tjänster hanterar Öresundskraft stora mängder av både strukturerad och ostrukturerad data. Just nu utvecklar energibolaget tillsammans med Microsoft en plattform för all hantering och arbetar utifrån begreppet data som infrastruktur.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 17 mars 2020 digit

– Vi på it-avdelningen förflyttar oss från att vara en inåtriktad till en utåtriktad verksamhet. Med det menar jag att vi måste arbeta tillsammans med verksamheten för att kunna erbjuda Öresundskrafts kunder en bättre upplevelse, säger Michael Pinotti, CIO på Öresundskraft.

Hur gör ni det?

– Det här är ett långt och mödosamt arbete som kräver mycket tålamod. Vi måste vara hos verksamheten mycket och leva med dem och andas deras luft. Det är jätteviktigt att vi är hos dem för att bygga upp det förtroende som behövs för att vi ska kunna förbli en del av verksamheten, vilket är vårt mål.

Vad har det gett för effekter?

– Fram tills nu har det inneburit att vi minskat vår time to market, när vi levererar tillsammans med verksamheten når vi snabbare ut till våra kunder.

Vad är nästa steg?

– Som jag ser det är nästa steg att göra vår it-arkitektur framtidsflexibel. Arkitekturen vi har idag är inte hållbar över tid. Den kommer inte att klara av de nya kraven på stora datamängderna som kommer att flöda in från våra kunder.

Hur gör ni det?

– Vi har etablerat begreppet data som infrastruktur. All data måste kunna arkiveras och lagras effektivt så att den blir möjlig att analysera, visualisera och använda. Vi har nyligen startat ett samarbete med Microsoft för att tillsammans ta fram en plattform för det.

– Det pratas mycket om data lakes och någon sådan kommer vi säkert att ha för att hantera datamängderna. Vi tar emot både strukturerad och ostrukturerad data och all data måste kunna hanteras effektivt så att vi kan stödja och erbjuda allt bättre tjänster till alla kunder.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

Oatly skördar framgångar med Office 365

15 okt 2016 digit

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

oresundskraft-hoganas-hamn-960640.jpg
video

Så förändras Öresundskraft

15 aug 2018 digit

På Öresundskraft pågår resan från traditionell it-drift till att it-avdelningen blir ett med företaget. För att lyckas med förändringen krävs samverkan och mod att utmana och skrota lösningar som inte bidrar till utveckling.

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

satya-dell-gelsinger.jpg

Dells nya samarbeten

30 apr 2019 digit

I en tid av data vill Dell Technologies äga hela ekosystemet och kundresan från edge till core till cloud, vilket ska ske genom ett antal lanseringar och utvidgade samarbeten med VMware och Microsoft. Det klargjorde vd:n Michael Dell under Dell Technologies Worlds första dag.

forsakringskassan960640.jpg

Så förändras F-kassan

20 jan 2020 digit

Försäkringskassan svarar på sex miljoner telefonsamtal per år. För att möta behovet och nå en hög flexibilitet valde myndigheten Anywhere 365, en lokal drift av kontaktcentret och att fler anställda, närmare bestämt 8 000 personer, har möjlighet att svara i telefon.

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Digital skola från start

30 jan 2020 it i skolan

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

trad-umea.jpg

Klimatsmarta Umeå

24 feb 2020 digit

Nu kan Umeå Energis kunder styra värmen i sina hem via en app och därmed minska sin förbrukning. Koncernen har även ett testhus som välkomnar företag att koppla upp sina IoT-satelliter för att tillsammans utveckla kommunen.

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.