Censur mot corona

kinalyktor-960640.jpg

Kina gör det olagligt för medborgare att publicera negativt innehåll om landet på internet. Lagen tros bland annat kunna nyttjas för att undertrycka nyheter om coronaviruset, efter att ett antal visselblåsare har försvunnit och misstänks ha arresterats, eller på annat sätt tystats.

Åtminstone fem framstående medicinska experter eller journalister har arresterats, försvunnit eller blivit tystade för att ha agerat visselblåsare om utbrottet av coronaviruset. Samtidigt menar USA-baserade Chinese Human Rights Defenders att under en vecka i januari blev 250 personer straffade för att ha publicerat kritiskt innehåll om Kinas arbete för att minska spridningen av corona. 

Enligt den kinesiska regeringens dokument är den nya lagen skapad för att bilda ett positivt ekosystem online, samt bevara den nationella säkerheten och det allmänna intresset gentemot landet.

Allt innehåll kategoriseras

Innehåll på nätet kommer numera att delas upp i tre kategorier, olagligt, negativt och uppmuntrande. Olagliga inlägg kan exempelvis vara ryktesspridning eller sådant som förstör den nationella sammanhållningen.

Negativt innehåll kan vara sensationsrubriker eller annat som har en dålig inverkan på ekosystemet online och uppmuntrande innehåll inkluderar spridning och förklaringar av partiläran eller annat positivt, hälsosamt innehåll.

– Även om den nya lagen innehåller villkor lånade från tidigare säkerhetslagar, innehåller den också nya villkor som är smärtsamt vaga och lätta att missbruka, säger Jeremy Daum, grundare av China Law Translate Project, som verkar för att engelsktalande personer lättare ska förstå kinesiska lagar.

Efter att lagen trädde i kraft hade hashtaggen Online news eco-system governance tre miljoner visningar på en social media-plattform, och där visades starkt missnöje. En användare skrev: Vi ska bara se det de vill att vi ska se, och höra det de vill att vi ska höra, och en annan skrev: I framtiden kommer det bara finnas positiva nyheter, inga negativa.

Källa: Business Insider, The Guardian

4 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT