Test med e-krona
Sveriges riksbank startar ett pilotprojekt för att få fram en e-krona. De tekniska lösningen kommer att baseras på en privat blockkedja.
Med projektet vill Riksbanken i en isolerad testmiljö skapa en enkel och användarvänlig digital krona.
– Projektets mål är att visa hur en e-krona skulle kunna användas av allmänheten. En digital krona ska vara enkel, användarvänlig och samtidigt uppfylla kritiska krav gällande säkerhet och prestanda, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Användare kan i testmiljön ta emot e-kronor som betalning från andra användare, utföra betalningar, samt göra överföringar mellan ett vanligt bankkontor och den digitala e-kronaplånboken. Utöver att testmiljön ska finnas som mobilapp kommer den även att vara tillgänglig på wearables, exempelvis smarta klockor.
E-kronan byggs på en privat blockkedja där Riksbanken bestämmer vilka parter som får delta i nätverket. Andra deltagare som skulle kunna ingå i testmiljön är bland annat svenska banker.
Pilotprojektet drivs tillsammans med Accenture och löper fram till februari 2021 men med möjlighet till förlängning och utveckling.
Källa: Sveriges riksbank
Om e-kronan
Riksbanken beskriver e-kronan som en svensk krona i elektronisk form, som du antingen kan ha på ett konto hos Riksbanken, i en app eller på ett betalkort. Med e-kronan kan du göra dina betalningar omedelbart och dygnet runt.
Riksbanken skiljer på e-kronor och kryptovalutor. E-kronor kommer att ha samma värde som fysiska sedlar och mynt, medan kryptovalutor inte bör betraktas som valutor utan snarare finansiella tillgångar.
Riksbanken anser att det finns en risk med dagens digitala betalningstjänster som drivs i privat regi, till exempel Swish. Bland annat ska inte privata aktörer behöva ta hela ansvaret för att betalningar fungerar vid krissituationer. E-kronan kan bli ett parallellt, oberoende system.
Källa: Riksbanken, SevenDay Bank
Läs mer om ämnet: