Smartare bygglov

tre-fågelholkar-på-rad.jpg

En digital plattform som förenklar hanteringen och besluten kring bygglov och detaljplaner. Det är regeringens uppdrag till Lantmäteriet och den ska vara klar om två år.

– Uppdraget innebär att Lantmäteriet efter 2022 kan ge nationell åtkomst till nya digitala detaljplaner och utökad information om byggnader. Det är de informationsmängder som vi tror kommer att ge störst nytta i bygglov och projektering, säger Anders Sandin, chef för Lantmäteriets verksamhetsområde Geodata.

Regeringen har gett Lantmäteriet i uppdrag att skapa en digital lösning som ger nationell åtkomst till olika data som används i samhällsbyggnadsprocessen. Om två år ska minst två nationellt standardiserade datamängder finnas tillgängliga.

Automatiserade beslut 

När uppdraget är genomfört finns det en grund för att digitalt pröva en byggnad mot en detaljplan i bygglovsskedet. På så sätt blir det möjligt att testa automatisering av delar av beslutet. Det ska också gå att utöka lediga byggrätter i detaljplaner som följer Lantmäteriets nationella specifikation.

Källa: Lantmäteriet

10 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng